Constructa CH1M00050/06 Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 8 resultaten

Mop: een dweilstappenplan

Vroeger was dweilen een intensieve en tijdrovende klus. Zeulen met zware emmers water, druk in de weer met allerlei onhandige vloerdoeken. Menig dweil(st)er zat daarnaast steevast op de knieën om die lastige hoekjes goed schoon te krijgen en andere vuiligheid helemaal van de vloer te schrobben. Dit alles maakte het huis dweilen tot een fysiek uitputtend karwei, waarbij vooral knieën, pols en rug het vaak moesten ontgelden. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van dweilsystemen op de markt die deze huishoudtaak een stuk makkelijker maken. Nu is het de kunst om deze handige dweilhulpjes op de juiste manier te gebruiken, zodat je altijd het beste uit je vloer haalt en je kunt genieten van een mooi streeploos resultaat. Om met zo weinig mogelijk inspanning het beste resultaat te bereiken geeft PartsNL je een stappenplan voor het dweilen van je huis.

Stap 1: Alles aan de kant
Maak van je dweiltaak geen apenkooi en zet meubels, planten en andere voorwerpen opzij voordat je begint. Maak deze spullen meteen schoon met een vochtig doekje, zo voorkom je dat je na het dweilen weer opnieuw stof verspreidt.

Stap 2: Haal de stofzuiger erdoor
Als je een vieze vloer dweilt, ben je eigenlijk alleen maar het losse vuil aan het verspreiden. Stofzuig of veeg de vloer dus eerst voordat je gaat dweilen.

Stap 3: Gebruik koud water en een geschikt reinigingsmiddel
Vul de bak van je dweilsysteem met koud water. De meest gemaakte fout is dat mensen dweilen met warm water. Warm water verdampt sneller, waardoor er zeepresten van het schoonmaakmiddel op de vloer achter kunnen blijven. Deze resten zorgen voor lelijke strepen en een plakkende vloer. Gebruik dus gewoon koud water met een geschikt reinigingsmiddel om je vloer snel en streeploos schoon te krijgen. Welk middel je het beste voor jouw type vloer kunt gebruiken, lees je hier.

Stap 4: Volgorde en dweiltechniek
Werk efficiënt en begin in een hoek van de kamer met dweilen. Vanuit hier verplaats je je al dweilend in één keer naar de deur toe. Zo voorkom je dat je over reeds gedweilde stukken vloer hoeft te lopen, dit geeft namelijk meteen nieuwe vlekken en strepen. Heb je toch met je schoenen over de vloer gelopen? Dweil hier dan nog een keer overheen om de voetstappen schoon te maken.

Beweeg de mop of vloerdoek over het stuk vloer dat je schoon wil maken. Oefen hierbij enige druk uit op de vloer, zodat al het vuil goed wordt opgenomen. Op sommige stukken zal je hiervoor iets meer druk moeten uitoefenen, maar zorg er ook dan voor dat je niet te hard in de steel knijpt en de dweil niet keihard tegen de vloer duwt. Houd bovendien rekening met je lichaamshouding tijdens het dweilen, zodat je geen last krijgt van je rug. Ga niet voorovergebogen staan en beweeg met de slag mee. Hierbij kun je de steel met je onderste hand sturen. Houd de elleboog van je ‘stuurarm’ vlak naast je lichaam, zo belast je je spieren het minst. Ga op je knieën zitten als je onder lage meubels moet dweilen, dit is beter voor je rug.

Als je een klein gedeelte van de vloer hebt gedweild of als de dweil vies is, dompel je deze weer in het sop en wring je hem vervolgens uit. Klaar voor het volgende stukje! Ververs tussendoor je dweilwater als het heel erg vies is. Met vuil water de vloer dweilen heeft natuurlijk geen zin. Als een deel van de vloer heel erg vies is, kan je ervoor kiezen de dweil iets natter te maken om dit opgedroogde vuil goed op te laten lossen. Ga hier vervolgens nogmaals overheen met een uitgewrongen mop om het vuile water op te nemen. Eventueel kun je een apart sopje maken om erg hardnekkige vlekken schoon te boenen met een borsteltje en een vochtig doekje.

Stap 5: Laat de vloer drogen
Als je klaar bent met dweilen, laat de vloer dan goed drogen voordat je er overheen gaat lopen. Het helpt om deuren en ramen open te zetten om te ventileren, dit zorgt ervoor dat je vloer sneller droogt. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt totdat de vloer echt helemaal droog is.

Stap 6: Maak de emmer en dweil schoon
Heb je alle ruimtes gedweild? Een gebruikte dweil is een bron van bacteriën en gaat snel stinken, laat hem dus niet in de emmer liggen. Spoel in plaats daarvan de dweil grondig uit met warm water en afwasmiddel en wring hem goed uit. Zo voorkom je dat er resten vuil en schoonmaakmiddel in de dweil blijven zitten. Hang hem vervolgens te drogen met het natte gedeelte naar beneden, zodat hij goed kan uitlekken. Mag je mop of vloerdoek in de wasmachine? Doe hem dan in een 60 graden was. Berg de dweil pas op in de kast als hij echt helemaal droog is. Maak ook de emmer goed schoon met allesreiniger, voordat je deze weer opruimt. Gooi het vieze dweilwater daarbij niet door de gootsteen, maar in de wc. Zo voorkom je een vieze of verstopte gootsteen.

Stap 7: Zet de meubels weer terug op hun plek
Zet na het dweilen alle meubels, planten en andere voorwerpen weer terug op hun plek.

Dweilrobot
Heb je geen zin zelf te moeten dweilen en bezit je een robotstofzuiger? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Met deze doek en dit speciale reinigingsmiddel kun jij je zuigrobot namelijk makkelijk tot een dweilrobot transformeren.