DeLonghi PAC C120 E 0151851014 Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Grote schoonmaak: keuken

           • Voorbereiding           
           • Keukenkastjes               
           • Afzuigkap 
           • Fornuis  
                    o Gasfornuis           
                    o Keramische of inductiekookplaat
                    o Traditionele elektrische kookplaat       
           • Koelkast            
           • Vriezer 
           • Magnetron en oven
           • Friteuse         
           • Koffiezetapparaat            
           • Waterkoker
           • Vaatwasser            
           • Aanrecht en eettafel        
           • Spoelbak en kraan                 
           • Rest van de keuken            

Voorbereiding
Eten is veel lekkerder, als het in een schone keuken is klaargemaakt. Besteed daarom bij de grote schoonmaak ook aandacht aan je keuken. Begin met het plafond, de muren, de lampen en de lichtknoppen. Leeg dan de prullenbak en doe de afwas. Nu kun je beginnen met het opruimen en schoonmaken van de keukenkastjes.

Keukenkastjes
Haal eerst alle etenswaren en voorwerpen uit de keukenkastjes en gooi oude of ongebruikte voedselproducten weg. Maak daarna de binnen- en buitenkant van de keukenkastjes schoon. Hierna kun je ze weer inpakken.

Afzuigkap
Je afzuigkap krijgt iedere dag een heleboel kookluchtjes te verwerken. Naast het afvoeren van kookdampen, trekt een dampkap ook altijd vet aan. Na verloop van tijd wordt de zuigkap hierdoor vettig, stoffig en vuil en zal hij zijn werk minder goed uitvoeren. Een vette laag stof levert ook nog eens brandgevaar op, aangezien stof bij de juiste temperatuur zomaar in brand kan vliegen. Het is dus belangrijk om bij de grote schoonmaak ook je afzuigkap te reinigen.

Is je dampkap niet van roestvrij staal? Gebruik dan een ontvetter voor het schoonmaken van de buitenkant. Hiermee verwijder je effectief alle aanslag en vette vingers van de kap. Spuit de oplosser op de wasemkap en laat dit even inwerken. Neem daarna de buitenkant af met een schone vochtige doek. Wrijf vervolgens nog licht na met een droge doek. Denk eraan dat je een zachte doek gebruikt bij het schoonmaken, je wilt natuurlijk geen krassen maken in het materiaal. Vet na het schoonmaken de afzuigkap in met een beetje siliconenspray. Hierdoor hecht het vuil minder snel en de kap blijft mooi glanzen.

Ook voor het onderhouden van roestvrijstalen dampkappen hebben wij de juiste producten in huis. Met onze speciale rvs-reinigers verwijder je zelfs de meest hardnekkige vlekken. Daarnaast brengt de reiniger een onzichtbare beschermlaag aan waardoor een volgende vervuiling zich gemakkelijker laat verwijderen. Spuit de reiniger op de afzuigkap en wrijf dit vervolgens uit met een schone zachte doek. Breng tot slot wat glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan voor een glanzend resultaat.

Voor het schoonmaken van je metalen vetfilters kun je het beste een ontvetter gebruiken. Smeer beide zijden van de filters in met de ontvetter en laat dit gedurende tien minuten inweken. Maak ze daarna schoon met een afwasborstel en heet water. Zijn je filters vettig, zien ze er erg vies uit, en helpt schoonmaken niet meer? In onze webshop kun je eenvoudig nieuwe metaalfilters voor je afzuigkap bestellen, zodat je dampkap er weer perfect uitziet. Heb je een koolstoffilter of universeel vervangfilter? Verwissel deze dan bij de grote schoonmaak, zodat je keuken de komende tijd weer fris ruikt bij het koken. Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Fornuis
Als thuiskok wil je natuurlijk een goedwerkend fornuis dat aan al jouw kookwensen voldoet. Reinig dit daarom grondig tijdens de grote schoonmaak. Krijg je je fornuis niet meer zo mooi en schoon als eerst? Met de praktische onderdelen uit onze fornuiscollectie laat jij je kooktoestel stralen als nooit tevoren!

Gasfornuis
Haal de branderkelken en –deksels voorzichtig los van de kookplaat en laat ze een half uurtje weken in een sopje van water en afwasmiddel. Daarna kun je de ringen gemakkelijk schoonmaken met behulp van een metalen pannensponsje. Stop de vieze branderdeksels en -kelken nooit in de vaatwasser, het afwasmiddel tast de aluminiumlaag aan en je branders zullen dof en lelijk uit het apparaat tevoorschijn komen. Het kan zelfs roest in de hand werken.

Pannendragers trekken vaak veel hardnekkig vuil aan. Om het ergste vuil te verwijderen, kun je ze even laten weken in een sopje met afwasmiddel. Spray ze vervolgens in met ontvetter, laat dit even inwerken en boen de pannendragers vervolgens schoon met een sponsje. Droog ze goed na met een theedoek om roest te voorkomen. Neem de rest van het gasfornuis af met een vochtige zachte doek – geen microvezeldoek – en ontvetter of een rvs-reiniger. Haal ook de knoppen van het fornuis. Onder de knoppen hoopt zich vaak veel vuil op, dus hier kun je je naar hartenlust uitleven met boenen. Je kunt de knoppen indien nodig in een sopje met afwasmiddel in de week leggen, voordat je ze schoonmaakt. Maak tot slot alles goed droog met een zachte doek en je fornuis is weer klaar voor gebruik.

Keramische of inductiekookplaat
In principe is een keramische of inductiekookplaat door de vlakke kookzone gemakkelijk schoon te maken, tenzij er etensresten ingebrand zijn. Deze aangebrande vlekken zijn namelijk vaak lastig te verwijderen. Omdat dit soort kookplaten door de bovenlaag van glas gevoeliger zijn voor krassen, kun je het beste een kookplaatschraper gebruiken, waarmee je op een veilige manier de aangekoekte etensresten van je kookzone kunt verwijderen.
Maak na het schrapen de keramische plaat schoon met een vochtige zachte doek en een speciale kookplaatreiniger. Spray de reiniger op de kookplaat en wrijf dit goed in. Neem de kookzone na enkele minuten af met een droge keukendoek of keukenpapier tot het oppervlak weer droog en glanzend schoon is. Zorg ervoor dat je alles goed droogmaakt, anders blijven er strepen achter. Het voordeel van de kookplaatreiniger is dat hij meteen voor een beschermend laagje zorgt, wat toekomstig reinigen makkelijker maakt.

Traditionele elektrische kookplaat
Haal bij het schoonmaken van een traditionele elektrische kookplaat altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Veeg vervolgens de verwarmingselementen af met een vochtige microvezeldoek. Maak het fornuis zelf schoon met een zachte doek – geen microvezeldoek – en afwasmiddel. Aangekoekte etensresten kun je het beste eerst losweken door er een tijdje een natte doek op te leggen. Maak vervolgens de hele kookplaat schoon. Gebruik een oude tandenborstel om ook de randen en voegen goed te kunnen bereiken. Veeg het fornuis na het schoonmaken af met een vochtige zachte doek, om alle afwasmiddelresten te verwijderen, en maak alles goed droog. Heb je gietijzeren verwarmingselementen? Behandel deze dan met een zuurvrije olie, zo voorkom je roestvlekken. Na het schoonmaken kun je de stekker weer in het stopcontact steken.

Koelkast
Je staat er misschien niet bij stil, maar van alle deuren in huis wordt de koelkastdeur het meest geopend. Het is dan ook niet gek dat de ijskast het meest gewaardeerde keukenhulpje van Nederland is. Goed onderhoud is dus zeker geen overbodige luxe!

Haal eerst alle etenswaren uit de koelkast. Als je bang bent dat je voedsel bederft terwijl je aan het schoonmaken bent, doe het dan in een koelbox. Gooi oude of ongebruikte producten weg. Haal daarna alle lades, bakken en rekjes uit de koelkast om ze grondig schoon te maken. Spoel alles af en leg ze te weken in een sopje. Zet indien nodig de koelkast een tijdje uit om deze te laten ontdooien. Maak vervolgens de lades, bakken, rekjes en de buiten- en binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoek en onze hygiënische en sneldrogende HG-koelkastreiniger voor een streeploos resultaat. Naspoelen met water is niet nodig. Bij hardnekkig, ingedroogd vuil kun je de spray direct op het oppervlak spuiten en deze een paar minuten laten intrekken. Plaats na het schoonmaken alles weer terug in de koelkast.

Vriezer 
Alhoewel de vriezer ontdooien niet het leukste klusje is, kan je hiermee een hoop geld besparen. Door het opgehoopte ijs moet je diepvries namelijk harder werken om al je producten goed koel te houden. Elke 2 millimeter aan ijsophoping zorgt maar liefst voor een stijging van het energieverbruik met zo’n 10 procent. Alle reden dus om ten strijde te trekken tegen de dikke ijslagen in je vrieskist.

Trek de stekker uit het stopcontact en haal alle gekoelde producten uit het apparaat. Gooi meteen alles weg wat niet meer goed is en bewaar de andere etenswaren in een koeltas of koelbox. Maak de ijsblokjesvorm schoon. Zet een bakje onderin de vriezer om het druppelende dooiwater op te vangen en leg handdoeken neer op de grond. Wacht tot het meeste ijs is losgekomen. Hiervoor kun je een HG-ontdooispray gebruiken, om het ijs te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Verwijder eerst zoveel mogelijk los ijs en spuit vervolgens het vastzittende ijs gelijkmatig en in ruime mate in. Laat dit enkele minuten inwerken. Gebruik vervolgens een schraper om het losgekomen ijs te verwijderen. Ga hierbij voorzichtig te werk, want de verschillende elementen in de koelkast zijn zeer kwetsbaar. Verwijder het dooiwater met een spons of schone vaatdoek. Maak het vriesvak hierna van binnen en van buiten goed schoon met een sopje van warm water en wat allesreiniger. Vergeet niet om de afdichtingsrubbers goed te reinigen, hier kun je eventueel een oude tandenborstel voor gebruiken. Sluiten deze niet meer goed? Bestel dan een nieuw deurrubber in onze webshop. Maak de binnenkant van de diepvries goed droog met een schone handdoek, anders vriest de nattigheid meteen weer vast. Zet het apparaat vervolgens weer aan en ruim al je producten weer op in de vriesruimte.

Magnetron en oven
Magnetrons en ovens zijn ontzettend handig, maar kunnen door al onze culinaire uitspattingen ook erg vies worden. De doorgewinterde keukenprins(es) zal regelmatig de poetsdoek moeten oppakken om de moderne stoof te ontdoen van alle vet en vuiligheid. PartsNL helpt je graag op weg bij het vakkundig schoonmaken van je oven en magnetron, zodat deze boenklus niet uitmondt in één mislukte vettige aangelegenheid.

Haal eerst alle kruimels en overige etensresten weg uit je oven of (combi)magnetron met – ja echt – de kierenzuiger van je stofzuiger of een vochtige microvezeldoek. Let hierbij ook goed op de deurafdichting, juist tussen de rubberen randen vind je veel broodkruimels en ander hardnekkig vuil.

Zet een magnetron- respectievelijk ovenbestendig schaaltje met wat water en een scheutje schoonmaakazijn citroensap of een schijfje citroen in de (combi)magnetron of een oven, die je op 200°C hebt voorverwarmd. Verwarm dit mengsel enkele minuten in de magnetron op het maximale vermogen totdat het kookt of tien minuten in de oven. Het aangekoekte vet en vuil zal hierdoor worden losgeweekt, waardoor je het zacht geworden vet in een handomdraai kunt verwijderen. Laat het apparaat echter eerst een kwartiertje afkoelen voordat je deur opent, haal hierna het schaaltje en andere losse onderdelen, zoals het draaiplateau eruit.

Maak met een zacht borsteltje eerst de ventilatieopeningen van je (combi)magnetron of oven stofvrij. Gebruik voor de rest een speciale magnetron- of ovenreiniger, zo weet je zeker dat je je mooie apparaat niet onherstelbaar beschadigt. Neem de binnen- en buitenkant, het bedieningspaneel en de deur af met een ovenspons of microvezeldoek totdat je trouwe keukenmaatje helemaal blinkend schoon en vetvrij is. Vergeet ook zeker niet de afsluitstrips bij de deur mee te nemen. Maak het venster schoon met glasreiniger. Droog alles goed na. Laat bovendien de deur van de oven of magnetron openstaan, zo kan alle nattigheid goed opdrogen.

Het draaiplateau van de (combi)magnetron kun je afwassen met de hand of laten meedraaien in de vaatwasser. Besteed ook de nodige aandacht aan je bakaccessoires. Een aangekoekt bakblik of plakkerig ovenrooster ziet er niet erg appetijtelijk uit. Laat deze spullen weken in een sopje en maak ze goed schoon. Zit je opgescheept met ovenaccessoires vol vet en viezigheid en krijg je ze met geen mogelijkheid schoon? Dankzij een nieuwe bakplaat of een nieuw rooster staan jouw gerechten weer te stralen in de oven. Je zult zien dat je door de aanblik van een schone magnetron of oven meteen weer zin krijgt om aan het bakken te slaan. Want zeg nou zelf, je baksels smaken toch veel lekkerder wanneer ze uit een brandschone oven of combimagnetron komen?!

Friteuse 
Om ook de komende tijd met smaak te kunnen frituren, raden wij aan, om de frituurpan tijdens de grote schoonmaak te reinigen. Trek hiervoor de stekker uit het stopcontact en haal het vet uit de pan. Breng oud vet naar een inzamelpunt, dit is beter voor het milieu. Kun je het vet nog hergebruiken? Bewaar het dan zolang in een pan. Veeg de binnenpan en het mandje van de friteuse schoon met een stuk keukenrol, om zoveel mogelijk vet te verwijderen. Reinig de binnenpan en de korf vervolgens met een friteusereiniger. Je kunt ook een vaatwastablet gebruiken. Zet in het laatste geval een raam open, vul de frituurpan voor driekwart met water en voeg hieraan de vaatwastablet toe. Hang de korf in de friteuse en zet deze gedurende tien minuten op maximaal 90°C aan. Leeg de pan en spoel deze om met heet water. Maak tot slot de behuizing van de friteuse schoon met een zachte spons – geen schuurspons of microvezeldoek, om krassen te voorkomen – en droog de binnen- en buitenkant goed af met een stuk keukenpapier of een schone, niet-pluizende theedoek.

Koffiezetapparaat 
Wie houdt er nu niet van een lekker bakje koffie? Koffie is al sinds 1750 volksdrank nummer één en speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van veel mensen. Je koffiezetapparaat goed onderhouden en reinigen is essentieel om je Senseo, Nespresso of Dolce Gusto in topvorm te houden. Kalk is de grootste vijand van je koffiemachine. Om te voorkomen dat je apparaat kapot gaat door kalkafzetting is het belangrijk dat je je automaat bij de grote schoonmaak ontkalkt. Het zal de levensduur van je apparaat verlengen en de smaak van je koffie flink verbeteren.

Ontkalken kan door middel van ontkalkingstabletten of met een vloeibare ontkalker. Maak het waterreservoir leeg en schoon en vul het vervolgens met het ontkalkingsmiddel. Houd hierbij de hoeveelheid aan die op de verpakking staat vermeld. Giet hier indien nodig nog water bij in. Zet een bakje onder de koffie-uitloop. Start nu het ontkalkingsprogramma of reinigingsprogramma. Leeg het bakje als programma klaar is, spoel het reservoir om, vul hem weer met water en geef de machine nogmaals de opdracht om zichzelf door te spoelen. Zo weet je zeker dat er geen kalkresten achterblijven in je koffiezetter. Plaats bij padkoffiezetapparaten eventueel eerst een padhouder met een gebruikte koffiepad in de machine, zodat de kalkresten hierin opgevangen worden.

Hierna kun je het koffiezetapparaat schoonmaken. Trek de stekker uit het stopcontact, haal alle losse onderdelen uit het koffiezetapparaat en doe deze in de vaatwasser of leg ze in een sopje van water en afwasmiddel. Spuit vervolgens wat allesreiniger op een vochtig microvezeldoekje en neem hier de buitenkant van het apparaat, het snoer en de stekker mee af.

Waterkoker 
Een waterkoker vol kalkaanslag werkt minder snel en goed. Om ervoor te zorgen dat dit handige keukenmaatje vrolijk blijft borrelen, zal je bij de voorjaarsschoonmaak dus wat moeite moeten steken in het onderhoud ervan. Een kant-en-klaar ontkalker werkt het snelst om je apparaat weer grondig schoon te krijgen. Volg hierbij altijd de instructies op het etiket. Trek na het ontkalken de stekker uit het stopcontact en maak de buitenkant schoon met een microvezeldoek en een lauwwarm sopje van water en allesreiniger. Vergeet ook niet het snoer, de stekker en de voet af te nemen.

Vaatwasser 
Het is allesbehalve fris om je servies en bestek in een stinkende vaatwasser te reinigen. Meestal wordt de stank veroorzaakt door bacteriën en bedorven water. Maak de afwasmachine daarom grondig schoon bij de grote schoonmaak. Begin bij het filter. Haal het uit de machine en verwijder alle etensresten. Je kunt het filter bijvoorbeeld afspoelen onder de kraan of even laten weken in wat water met schoonmaakazijn en vervolgens afborstelen met een zacht borsteltje. Dit voorkomt dat de achtergebleven etensresten in het filter gaan stinken en bevordert de afwasprestaties. Als er scheurtjes of gaten in het filtergaas zitten, is het filter minder effectief, dus is het beter om het filter te vervangen. Neem het deurrubber af met een vochtig microvezeldoekje. Vooral in het onderste deurrubber (dorpelrubber) blijven veel etensresten achter, hierdoor is dit een fijne broedplaats voor bacteriën. Door kalkaanslag, etensresten of ander vuil kunnen de sproeiarmen verstopt raken. Een goede onderhoudsbeurt is vaak voldoende om ze weer aan de praat te krijgen. Haal de sproeiarmen hiervoor uit de machine, spoel ze af en prik de openingen door met een naald, paperclip of cocktailprikker. Reinig en ontkalk je afwasmachine vervolgens achtereen met een speciale reiniger en ontkalker. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende artikelen. Er zijn ook producten die deze twee functies met elkaar combineren. Maak tot slot de behuizing van de vaatwasser schoon met een vochtig microvezeldoekje en allesreiniger. Het oog wil tenslotte ook wat.

Aanrecht en eettafel
Zorg dat het aanrecht en de eettafel leeg zijn, voordat je met schoonmaken begint. Hoe je de eettafel het beste schoonmaakt, kun je hier lezen. Voor het aanrecht kun je een microvezeldoek en een sopje van water en allesreiniger gebruiken.

Spoelbak en kraan 
In de perlator oftewel straalregelaar van de kraan, hoopt zich na verloop van tijd kalk op. Gelukkig kun je hier lezen hoe je deze het beste kunt ontkalken en reinigen. De gootsteen is een ideale broedplaats voor bacteriën, maak deze daarom grondig schoon. Haal het afvoerzeefje oftewel de korfplug eruit en verwijder alle etensresten en andere prut. Doe de korfplug in een schaaltje met kokend water en wat schoonmaakazijn of baking soda. Haal het afvoerzeefje er na een paar uur weer uit en je zult zien dat de plug in de meeste gevallen weer helemaal schoon is en lekker fris ruikt. Krijg je het afvoerzeefje niet goed meer schoon en heeft hij een doffe aanslag gekregen door het blokkeren van alle vet en etensresten? Bestel dan bij ons een nieuwe korfplug, en je afvoer ziet er weer stralend uit. Maak het putje schoon met een bekertje bleek. Spoel het putje na enkele minuten door met water. Maak de spoelbak schoon met een zachte vochtige doek en rvs-reiniger en gebruik een andere zachte doek om hem goed droog te wrijven.

Rest van de keuken
Maak tot slot de rest van de keuken schoon. Denk hierbij ook aan de deur, overige meubels, radiatoren, stopcontacten, luchtroosters, gordijnen, luxaflex en ramen.. Hier kun je lezen hoe je het best te werk kunt gaan.