Karcher BDS 43/150 C *EU 1.291-202.0 Hogedrukreiniger onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hogedrukreiniger onderhoud en reparatietips

Zodra het mooie weer aanbreekt en de voorjaarsschoonmaak begint, wordt ook de hogedrukreiniger uit de opslag gehaald om het terras weer even op te frissen. Herkenbaar zeker? De hogedrukreiniger is een handig en krachtig apparaat, dat soms een tijdje opgeborgen blijft staan in de schuur of garage. Sowieso moet je ieder apparaat goed onderhouden om het zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, maar dit geldt helemaal voor apparatuur die (soms onder winterse omstandigheden) soms langere tijd in de opslag staat. Wil je je hogedrukreiniger het hele jaar in opperbeste staat houden, en na een langere winteropslag snel weer gebruiksklaar maken? Doe dan je voordeel met de onderhouds- en schoonmaaktips op deze pagina. 

Hogedrukreiniger onderhouden: waar moet je aan denken?

Bij de onderhoudsroutine voor je hogedrukreiniger horen verschillende handelingen. Deze voer je steeds voor of na het gebruik uit, en hoeven eigenlijk niet veel tijd te kosten. Hoe vaker je een onderhoudsbeurt pleegt, hoe minder tijd het iedere keer kost. 

Na ieder gebruik maak je het apparaat schoon en controleer je de verschillende onderdelen op de aanwezigheid van vuil. Niet ieder model hogedrukreiniger is hetzelfde, bovendien zijn er vaak nog verschillen tussen professionele reinigers en de exemplaren voor particulieren. Toch komen de stappen grotendeels overeen. Deze handelingen voer je uit nadat je de hogedrukreiniger hebt gebruikt:

  • Nadat je de reiniger gebruikt hebt, spoel je een paar minuten met schoon water om restjes van de reiniger te verwijderen.
  • Na gebruik schakel je de reiniger en de watertoevoer uit en laat je al het overtollige water weglopen.
  • Zorg ervoor dat er geen vuil in de tank, de slangen of de openingen van de ventilatie zit.
  • Controleer mondstukken, tanks en slangen om blokkades op tijd te ontdekken en te verhelpen.

Ook periodiek onderhoud hoort bij het verzorgen van je hogedrukreiniger. Vooral het verversen van de diverse soorten olie is van belang: 

Vervang de pompolie ongeveer na de eerste 25 uur dat je de reiniger gebruikt hebt. Wanneer je dit voor het eerst hebt gedaan, moet je daarna iedere drie maanden (of na 250 uur) opnieuw de pompolie verversen. Voordat je je hogedrukreiniger gaat gebruiken, moet je eigenlijk altijd het oliepeil even controleren. 

Dan is er ook nog de motorolie. Die ververs je voor het eerst wanneer je de hogedrukreiniger tien tot vijftien uur hebt gebruikt. Daarna doe je het iedere 100 uur of elke drie maanden. Ook hiervan check je het oliepeil voordat je de reiniger gaat gebruiken. 

Hogedrukreiniger schoonmaken

Ga je een hogedrukreiniger onderhouden, dan speelt ook de schoonmaak een belangrijke rol. Verschillende onderdelen van dit apparaat kunnen wel een poetsbeurtje gebruiken omdat ze behoorlijk vies worden als je de reiniger in gebruik hebt. Essentieel is dan ook dat je alle spuitmondstukken controleert en schoonmaakt, bijvoorbeeld door ze onder de kraan af te spoelen en eventueel te bewerken met een zachte borstel. In een aantal gevallen worden er bij je hogedrukreiniger ook accessoires bijgeleverd waarmee je het apparaat effectief kunt schoonmaken, zoals een reinigingsnaald. De meeste onderdelen zijn aan de buitenkant eenvoudig schoon te maken met een vochtige microvezeldoek en een mild sopje met allesreiniger. 

Waterfilter

Om grotere vuildelen op te vangen vind je in iedere wateruitlaat een waterfilter. De kleinere deeltjes kunnen door dit filter heen stromen, waardoor extra controle en reiniging nodig zijn. Bovendien wordt vaak aangeraden om nog een extern fijn filter aan te schaffen die je op de waterinlaat schroeft. Op het filter kun je dan vervolgens de tuinslang koppelen. Een waterfilter beschermt de pomp tegen het vuil dat afkomstig is van de waterafvoer. Om het waterfilter schoon te maken, hou je het simpelweg onder de kraan nadat je het gedemonteerd hebt. Als je het filter weer in elkaar gaat zetten kun je de afdichtingen invetten met een armaturenvet. 

Winter voorbij? Zo maak je je hogedrukreiniger weer gebruiksklaar

Wanneer je je hogedrukreiniger na de winterperiode weer tevoorschijn haalt, zal je eerst enig onderhoud moeten plegen voordat je er weer mee aan de slag kunt. Zulke frisse temperaturen kunnen een behoorlijke impact hebben op hoe de verschillende onderdelen functioneren! Door onderstaande stappen te volgen maak jij je hogedrukreiniger weer helemaal klaar voor gebruik. 

  • Begin met het inspecteren van de hogedrukreiniger op zichtbare schade of slijtage die kan zijn ontstaan tijdens de winteropslag. Controleer de slangen, aansluitingen, lansen en spuitmonden op barsten, scheuren of andere tekenen van schade. Als je beschadigde onderdelen aantreft, vervang deze dan voordat je de hogedrukreiniger gaat gebruiken.
  • Behandel de rubbertjes van de losse onderdelen met vet of siliconenspray. Zo loopt alles weer soepel door.
  • Sluit de reiniger aan maar schakel hem niet in.
  • Schakel nu de reiniger in zonder aangekoppelde slang, en wacht ongeveer twee minuten tot het water volop en zonder bellen uit de koppeling stroomt. Zo ontlucht je het apparaat. Als de hogedrukreiniger niet goed ontlucht is, merk je dit meteen. Het apparaat zal niet de normale werkdruk bereiken en het lijkt net alsof de pomp zijn werk niet goed uitvoert.
  • Zet de hogedrukreiniger uit en koppel de slang eraan vast.
  • Test of de juiste werkdruk bereikt wordt en de pomp meteen afslaat bij het sluiten van de spuitlans.

Is het kwaad al geschied en heeft de vorst bijvoorbeeld de stuurkop, de afdichting, de hogedrukslang of een van je accessoires aangetast? Met een reserve-exemplaar van PartsNL spuit je snel weer op volle kracht! 

Hogedrukreiniger repareren: vervang defecte onderdelen eenvoudig zelf

Een belangrijk deel van onderhoud is natuurlijk ook het repareren van je apparaat als het kapot is. Jammer genoeg zijn hogedrukreinigers vrij kwetsbaar, en daardoor erg gevoelig voor kleine defecten zoals lekke hogedrukpistolen en verroeste vuilfrezen. Het kan ook zijn dat een versleten O-ring voor problemen zorgt. Meestal komen dergelijke problemen voort uit stilstand van het apparaat en het nalaten van tussentijds onderhoud. Vertoont je hogedrukreiniger plotseling mankementen als gevolg van een kapotte spuitlans, afdichting of stuurkop? Als distributeur van allerlei hogedrukreiniger onderdelen en accessoires, van onder andere Kärcher en Nilfisk, helpen wij je graag aan de vervangende opzetstukken die je nodig hebt. Je kunt in de meeste gevallen je hogedrukreiniger zelf repareren.

Het opbergen van je hogedrukspuit

Als je zeker wil weten dat je je hogedrukreiniger direct weer kunt gebruiken zodra je ‘m nodig hebt, moet je ook de nodige aandacht besteden aan hoe je het apparaat opbergt. Ook daar is natuurlijk een stappenplan voor! 

Hoe berg ik mijn hogedrukreiniger op en waar?

  • Zet de kraan uit en koppel de waterslang los.
  • Koppel de accessoire (bijvoorbeeld een vuilfrees, powerlans, T-racer of borstel) en los van het hogedrukpistool
  • Druk net zolang het handvat in totdat er geen water meer uit de spuitlans komt. 
  • Zet de hogedrukreiniger uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  • Verwijder het hogedrukpistool van de slang. 
  • Neem de buitenkant van de reiniger af met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. 
  • Rol de hogedrukslang op. 
  • Ruim de accessoires op. Soms kun je deze onder het deksel van de hogedrukreiniger opbergen. Is dat niet het geval? Pak deze losse delen dan zo in dat er geen vuil, zand, grond of ongedierte in kan komen. Sluit ze bijvoorbeeld af met een stukje isolatietape. Gebruik in ieder geval geen tape die lijmresten achterlaat, dit blijf je voor altijd zien.
  • Zet je apparaat en de accessoires weg op een vorstvrije plek, bijvoorbeeld op zolder of in de trapkast.