Krups EA8250PE/700 ESPRESSO ESPRESSERIA AUTOMATIC Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 4 resultaten

Grote schoonmaak: wat wil je schoonmaken?

Wat wil je schoonmaken? 
          • Plafond en muren      
          • Lampen en lichtknoppen
          • Deuren     
          • Meubels     
          • Radiatoren     
          • Stopcontacten     
          • Luchtroosters     
          • Rolluiken      
          • Gordijnen
          • Luxaflex  
          • Ramen     
          • Vloer
                    o Vloerbedekking        
                    o Laminaat
                    o Parket en houten vloer       
                    o Tegels
                    o PVC          
                    o Vinyl
                    o Linoleum             
                    o Kurk
                    o Natuursteen (marmer, estrik/terracotta, beton)          

Plafond en muren
Maak in iedere kamer eerst het plafond en de muren schoon door met een plumeau alle spinnenwebben te verwijderen. Zijn het plafond en de muren bedekt met vet, roet, nicotine of ander vuil? Gebruik dan deze ontvetter om deze hardnekkige aanslag te verwijderen. Het plafond en de muren zien eruit als nieuw, zonder dat je ze opnieuw moet schilderen of behangen.

Lampen en lichtknoppen
De lampen moeten uit en afgekoeld zijn voordat je ze schoonmaakt. Hiervoor kun je een vochtige microvezeldoek en allesreiniger gebruiken. Reinig plafonnières en glazen lampenkappen met een zachte doek en glasreiniger. Zitten je stoffen lampenkappen vol vlekken? Geen zorgen, met de ontvetter van SuperCleaners zijn ze snel weer stralend schoon. Je kunt lichtknoppen het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een beetje allesreiniger.

Deuren
Binnendeuren
Deuren gemaakt van hout en kunststof kun je het best reinigen met water en een scheutje allesreiniger. Houd er rekening mee dat je geen microvezeldoek gebruikt, maar een zachte, pluisvrije katoenen doek of een zeem. Neem de deur en de deurklink of deurknop af met de doek en wrijf ze hierna meteen droog.

Deuren van helder en matglas kunnen worden gereinigd met de elektrische raamwisser. Helder glas kun je ook reinigen met water met daarin een scheutje glasreiniger en glansspoelmiddel voor extra glans. Gebruik in dit geval een schuimspons en poets het glas vervolgens op met een zachte, niet-pluizende katoenen doek of zeem. Matglas deuren zijn niet bestand tegen een chemische glasreiniger: gebruik water met wat azijn om dit glas schoon te maken. We raden gedestilleerd water aan om kalkaanslag te voorkomen. Reinig de deur voorzichtig met een spons of een zachte pluisvrije doek geen microvezeldoek - zonder veel druk uit te oefenen. Op deze manier voorkom je dat er pluisjes op je raam achterblijven als gevolg van het schuren van de reinigingsdoek. Zitten er toch pluisjes op het glas? Verwijder ze dan voorzichtig met een zachte, vochtige doek.

Voordeuren
Voordeuren zijn meestal gemaakt van hout, soms in combinatie met glas, of kunststof. Aangezien de voordeur constant wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, moet deze intensiever worden schoongemaakt en onderhouden dan een binnendeur. Voor de voordeur heb je een speciale deurreiniger nodig, afgestemd op het materiaal van jouw deur. Bovendien moet je deur prepareren met een geschikt onderhoudsmiddel, deze heeft een stof- en vuilafstotende werking zodat de deur minder snel vies wordt.

Meubels
Het maakt niet uit van welk materiaal je meubels zijn gemaakt: met het meubelmondstuk van de stofzuiger kun je eenvoudig al het stof verwijderen. Daarna kun je de meeste meubels, behalve houten meubels, met een vochtige microvezeldoek en een beetje allesreiniger afnemen. Voor hoogglans meubilair kun je het beste glasreiniger gebruiken en de meubels vervolgens polijsten met wat babyolie. Dit geeft een mooie glans en zorgt ervoor dat vetvlekken en vingerafdrukken zich minder snel hechten aan het materiaal. Vlekken in stoffen meubels kun je verwijderen met de ontvetter van Supercleaners.

Wanneer je je houten meubels vochtig gaat reinigen, moet je voorzichtiger te werk gaan. Gebruik een zachte doek en speciale houtreiniger. Werk met de doek in de richting van de nerf en wrijf het hout goed droog. Behandel je houten en meubels vervolgens met bijenwas of meubelolie

Radiatoren
Radiatoren zijn het gemakkelijkst schoon te maken met een stoomreiniger, maar de ouderwetse methode met een stofzuiger met een speciale radiatorborstel en een microvezeldoek is ook voldoende. In dit geval is het het beste om water met een scheutje allesreiniger te gebruiken of ontvetter bij radiatoren in de keuken. Maar welke methode je ook kiest, laat de radiator eerst afkoelen voordat je aan de slag gaat. De exacte procedure voor radiatorreiniging verschilt per model. Het reinigen van rib- en buisvormige radiatoren is erg eenvoudig. Neem de buisvormige radiator af met een vochtige microvezeldoek. Bij geribde radiatoren kun je eenvoudig het stof opzuigen en vervolgens de radiator afnemen. Het schoonmaken van een paneel- of plaatradiator kost wat meer moeite. Om het stof binnenin te bereiken, moet je het rooster weghalen door dit los te trekken of door de schroeven los te draaien. Vervolgens kun je het stof opzuigen met de radiatorborstel van de stofzuiger. De buitenkant van de plaatradiator kun je gewoon afnemen met een vochtige microvezeldoek.

Stopcontacten
In de meeste huishoudens worden de stopcontacten nooit schoongemaakt, maar ook hier verzamelt zich na verloop van tijd stof, vuil en vet. Houd bij het schoonmaken rekening met enkele veiligheidsmaatregelen. Ga nooit met deze klus aan de slag in het bijzijn van je kinderen, je wilt immers niet dat ze later vol enthousiasme hun vingers in het stopcontact steken. Schakel voor je eigen veiligheid ook de stroom uit. Dit is ook de reden waarom het handig is om alle stopcontacten in één keer te reinigen. Informeer je huisgenoten dat je de stroom hebt uitgezet en waarom. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als een van hen plotseling de stroom er weer opzet terwijl jij aan het werk bent. Gebruik voor de zekerheid een spanningsmeter om te controleren of er geen reststroom door de aansluiting loopt. Is alle gevaar geweken? Draai dan de behuizing van het stopcontact los en reinig deze met een microvezeldoek en wat allesreiniger. Spoel het contact af met water en wrijf hem goed droog voordat je hem terugplaatst.

 

Luchtroosters
Aan de bovenkant van de ramen bevinden zich soms luchtroosters, die tijdens de voorjaarsschoonmaak schoongemaakt moeten worden. Verwijder de behuizing en haal het stof weg met behulp van de spleet-zuigmond van de stofzuiger. Reinig vervolgens de sleuf en de behuizing met water en een beetje allesreiniger en monteer de behuizing.

Rolluiken
Rolluiken kunnen het beste eerst aan de buitenkant en vervolgens aan de binnenkant worden schoongemaakt. Haal elektrische rolluiken altijd van de stroom af.

Rolluiken van de buitenkant schoonmaken
Het schoonmaken van rolluiken aan de buitenkant kan een uitdaging zijn op de bovenste verdieping. Gebruik in dit geval een ladder, plaats deze op een stevige ondergrond en laat hem door een tweede persoon vasthouden. De makkelijkste manier om de onderste roljaloezieën te reinigen is met een stoomreiniger, maar je kunt, net als bij de rolluiken boven, ook ouderwets met een emmertje sop aan de slag gaan. Leg in dit geval wat oude handdoeken in de vensterbank. Zo bescherm je de vensterbank en de muur tegen lelijke sporen van druppend afvalwater.

Gebruik een handborstel om grof vuil en bladeren van de zijgeleiderails te verwijderen. Laat daarna het rolluik zover zakken dat de licht- en ventilatiesleufjes nog net open zijn. Vul vervolgens een emmer met water en een scheutje schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Begin bovenaan en maak het rolluik, lamel voor lamel, schoon met dit sopje en een microvezeldoek. Waarschijnlijk moet je het water tussendoor een paar keer verversen. Maak het rolluik na het soppen grondig schoon met water en laat het drogen.

Rolluiken van de binnenkant schoonmaken
De binnenkant van het rolluik schoonmaken is een wat lastiger klusje. De binnenzijde is immers moeilijk bereikbaar door de smalle ruimte tussen rolluik en raam. Rol het luik omhoog om de kap van de omkasting er gemakkelijk af te schroeven. Verwijder vervolgens de kap van het rolluik, je kunt nu de binnenzijde goed bereiken en schoonmaken. Laat het rolluik, lamel voor lamel, steeds een stukje verder zakken en maak de jaloezieën schoon. Dit is een uitstekend klusje om met z’n tweeën te doen: de eerste persoon sopt het luik en de tweede persoon laat het rolluik telkens wat naar beneden zakken. Ga gezellig samen aan de rolluiksop, je zult zien dat je er zelfs plezier aan beleeft. Daarnaast is dit zeker niet zo’n stressvolle aangelegenheid als het monteren van de nieuwe Billy-boekenkast. 

Rolluikband reinigen
Reinig de bandopwinder tot slot met warm water en een licht vochtige microvezeldoek. Is de riem erg vuil of versleten? We raden aan om deze dan te vervangen voor een nieuwe van 14 of 18 mm. 

Gordijnen
Gordijnen zijn echte stofnesten en daarnaast ook erg vatbaar voor vlekken, gooi ze dus zo nu en dan in de was of laat ze stomen. Wanneer de gordijnen stinken, kun je ze ook behandelen met HG-alle nare geurtjes weg. Deze spraybus geeft een heel fijne verneveling en lost de stankmoleculen op. Zo hoef je gordijnen die ruiken maar niet vies zijn, niet direct te wassen of naar de stomerij te brengen.

Luxaflex
Luxaflex kun je het beste, lamel voor lamel, schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een sopje van allesreiniger.

Ramen
Na de lange winter wordt het pijnlijk duidelijk: de ramen zijn stoffig en vuil, belemmeren het uitzicht op de groene bloeiende wereld en zorgen ervoor dat de eerste stralen van het lentezonnetje nauwelijks je appartement bereiken. Hoog tijd om de rampen te lappen. Heb je rolluiken voor de ramen? Reinig deze dan eerst. Het is namelijk zonde als het schoonmaken van de luiken je pas gelapte ramen compleet tenietdoet. Voor het ramen lappen kun je het beste een droge dag kiezen zonder al te veel zon. Als het regent, heeft ramen lappen geen enkele zin en als de zon schijnt zijn er naderhand dikwijls strepen te zien omdat de ramen te snel drogen. Overigens bestaat ramen lappen niet alleen uit het reinigen van het glaswerk, ook het schoonmaken van de kozijnen en vensterbanken is hier onderdeel van.

Schone kozijnen en vensterbanken
Maak vooral de kozijnen aan de buitenkant goed schoon, want hoe frustrerend is het als dit vuil bij de volgende regenbui op je ramen terecht komt en je weer helemaal opnieuw moet beginnen? Hardnekkig vuil kun je het beste van het raamkozijn en de vensterbank schrobben met een zachte handborstel. Vul vervolgens een emmer met ongeveer vijf liter lauwwarm water, doe hier een scheutje glasreiniger bij en maak het raamkozijn en de vensterbank schoon met een microvezeldoek. Laat dit goed drogen.

Ramen lappen
Ramen krijg je streeploos schoon met de elektrische raamwisser. Geef je de voorkeur aan de ouderwetse methode? Vul de emmer opnieuw met ongeveer vijf liter lauwwarm water en een beetje glasreiniger en glansspoelmiddel voor glanzende ramen. Insidertip: je kunt ook kiezen voor autoshampoo, die zorgt ervoor dat het vuil zich niet goed kan hechten aan het raam. Sop het raam van boven naar beneden in met een spons en gebruik de trekker om het raam af te nemen. Trek banen van links naar rechts of van boven naar beneden. Ga in een vloeiende beweging door en stop niet halverwege, want dan krijg je strepen. Maak de raamtrekker tussendoor steeds droog met een schone doek. Trek een baan, maak de trekker schoon en trek weer een baan. Doe je dit niet, dan heb je alsnog kans op strepen. Maak de hoekjes en randen van de ramen ten slotte droog met een zeem of doek.

Vloer
Het is het beste om de vloer als laatste schoon te maken. Het is belangrijk dat je de vloer altijd eerst stofzuigt en daarna dweilt. Voor een frisse geur kun je wat waspoeder of geurkorrels opzuigen of een geurstaafje gebruiken. Dweil altijd naar de deur toe, zodat je niet over eerder gedweilde oppervlakken hoeft te lopen en weer opnieuw moet beginnen. Wanneer het water zwart ziet, vervang dit dan tussentijds. Met welke producten en hoe je de vloer moet reinigen is natuurlijk voor iedere vloer verschillend.

Vloerbedekking
Je kunt het tapijt stofzuigen met de combi-zuigmond van de stofzuiger. Houd er rekening mee dat je de borstelrand aan de onderkant inklapt. Vlekken kun je verwijderen met HG-vlekkenspray voor tapijt & bekleding.

Laminaat
Gebruik een stofzuiger met een parketmondstuk of combi-mondstuk met uitgeklapte borstelrand om het vuil van het laminaat op te zuigen. Dweil daarna de vloer met een goed uitgewrongen mop, baan voor baan. Gebruik nooit een stoomreiniger om de vloer schoon te maken. Koud water met laminaatreiniger is in de meeste gevallen voldoende om de vloer glanzend schoon te krijgen. Laat de vloer tot slot goed drogen.

Parket en houten vloer
Stofzuig eerst de parket- of houten vloer met een parketzuigmond of combi-zuigmond met uitgeklapte borstelharen. Zorg er bij een houten vloer voor dat je al het vuil tussen de voegen verwijdert. Gebruik vervolgens een vochtige katoenen dweil om de vloer te dweilen met koud water en een scheutje parketreiniger. Gebruik geen microvezeldoek, omdat deze de vloer kan beschadigen. En zelfs een stoomreiniger doet meer kwaad dan goed. Behandel de vloer nadat deze weer droog is met een geschikt onderhoudsproduct. Hiervoor kun je een boenmachine met polijstpads gebruiken. Er zijn zelfs speciale polijstpads voor gewaxt parket.

Tegels
Ook tegels kun je stofzuigen met een parketmondstuk of combi-mondstuk met uitgeklapte borstelrand. Voor het nat reinigen van de tegels kun je het beste een stoomreiniger gebruiken, maar ouderwets dweilen met een mop kan natuurlijk ook. Voeg in dit laatste geval een scheutje HG-tegelreiniger of glansspoelmiddel toe aan het koude water voor een mooie glans. Vuile tegelvoegen kun je het beste schoonmaken met HG-Voegenreiniger.

PVC
Een PVC-vloer kan eenvoudig worden schoongemaakt met de stofzuiger – met een parketzuigmond of combi-mondstuk met uitgeklapte borstelrand – en een mop. Voeg aan het koude water HG-glansreiniger voor kunststof vloeren toe en dweil de vloer. Gebruik geen allesreiniger, stoomreiniger of microvezeldoekjes. Is de vloer erg vies? Dan kun je hem na het drogen polijsten met een boenmachine met speciale pads. Er zijn ook polijstpads speciaal ontwikkeld voor mat PVC. 

Vinyl
Reinig vinyl met de stofzuiger – met een parketmondstuk of combi-zuigmond met uitgeklapte borstelrand. Daarna kun je de vloer dweilen met een uitgewrongen microvezeldoek of vochtige mop en HG-glansreiniger voor kunststof vloeren. Gebruik nooit een stoomreiniger! 

Linoleum
Voordat je linoleum nat kunt reinigen, moet je eerst het grove vuil verwijderen met de stofzuiger – met een parketzuigmond of combi-zuigmond met uitgeklapte borstelrand. Dweil vervolgens de vloer met koud water en HG-glansreiniger voor kunststof vloeren of een paar druppels glansspoelmiddel. Gebruik hierbij een microvezeldoek of mop. Voor een mooi glanseffect droog je de vloer met een katoenen doek en polijst je ten slotte het linoleum met vloerwas, die je op de vloer kunt aanbrengen met een boenmachine met speciale polijstpads. Voor mat linoleum kun je het beste andere polijstpads gebruiken.

Kurk
Verwijder eerst het grove vuil met het parketmondstuk of de combi-zuigmond – met uitgeklapte borstelrand – van de stofzuiger. Daarna kun je de kurkvloer dweilen met een uitgewrongen vochtige mop. Over het algemeen heb je voor het dweilen alleen helder water met een scheutje kurkreiniger nodig. Reinig de kurken vloer nooit met allesreiniger of een microvezeldoek, omdat deze de verzegeling kunnen aantasten. Heb je geen verzegelde, maar een geoliede of in de was gezette kurkvloer? Dan moet je, nadat de vloer is opgedroogd, de doffe plekken met een boenmachine met speciale polijstpads en een geschikt onderhoudsmiddel opnieuw oliën of in de was zetten.

Natuursteen (marmer, estrik/ terracotta, beton)
Onder natuurstenen vloeren verstaan we onder andere marmer, terracotta en beton. Terracotta is ook onder de naam estrik bekend. Stofzuig deze vloeren met een parketmondstuk met een borstelrand van paardenhaar en dweil ze met een speciaal reinigingsmiddel dat je eerst op een onopvallende plek hebt getest. Bij het dweilen beweeg je de microvezeldoek of kortharige mop rustig heen en weer, houd daarbij rekening met de richting waarin de stenen zijn gelegd. Gebruik geen stoomreiniger. Dweil de vloer daarna twee tot drie keer met schoon water om de achtergebleven resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Wrijf de vloer droog om kalkaanslag te voorkomen en polijst hem vervolgens met een vuilafstotend onderhoudsmiddel dat op de vloer kan worden aangebracht met een boenmachine en speciale polijstpads. Zorg ervoor dat je een product kiest dat is afgestemd op jouw soort vloer, voor beton kun je ook uit de voeten met bijenwas. Groeien er buiten algen en mos op je marmeren vloer? Verwijder deze dan met een speciale reiniger.