Neff E16I42N5/01 Mega EI 1645 N Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 5 resultaten

Grote schoonmaak: zolder

          • Zolder opruimen   
          • Wasmachine schoonmaken
          • Wasdroger schoonmaken    
          • Strijkijzer schoonmaken
          • Zolder schoonmaken  
          • Zolder opnieuw inrichten   

Soms fungeert de zolder als slaapkamer of studeerkamer, maar vaak stallen we hier de spullen die we (haast) niet meer gebruiken. Sommige mensen hebben de wasmachine, wasdroger en het strijkijzer op zolder staan. Dit zijn allemaal apparaten die het nodige onderhoud vereisen, iets voor de grote schoonmaak zich uitstekend voor leent. Je kunt de zolder bij de grote schoonmaak ook meteen opruimen, zodat de ruimte niet verandert in één groot rommelhok.

Zolder opruimen
De zolder schoonmaken terwijl hij volstaat met allerlei oude spullen? Beter van niet! Begin daarom eerst met het opruimen van de zolder. Volg hierbij dezelfde procedure als bij de kelder: beslis – eventueel samen met je medebewoners – voor ieder item, of je het weggooit, weggeeft, verkoopt op bewaart. Gebruik kartonnen dozen om de kleine voorwerpen gemakkelijk uit te zoeken. Het is misschien moeilijk om van bepaalde spullen afscheid te nemen, maar probeer kritisch te blijven, heeft iets geen emotionele waarde voor je of heb je het het afgelopen niet in handen gehad? Dan heb je het in 80% van de gevallen niet meer nodig en wordt het de hoogste tijd om het weg te doen. Heb je alles uitgezocht? Leg het dan (tijdelijk) in de gang neer, zodat niets in de weg staat tijdens het schoonmaken en je overal goed bij kunt.

Wasdroger schoonmaken
Heb je een wasdroger? Maak deze dan goed schoon. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het niet voldoende om even snel het pluizenfilter te ontdoen van alle stof en – bij een condens- of warmtepompdroger – de watertank te legen. Steek je handen uit de mouwen en ga uitgebreid te werk. Maak bij voorkeur de wasdroger schoon net na een droogprogramma, omdat het vuil gemakkelijker kunt verwijderen als het apparaat nog warm is. Trek altijd de stekker uit het stopcontact voordat je begint met poetsen. Gebruik de spleet-zuigmond van de stofzuiger om het pluizenfilter, het gedeelte onder het pluizenfilter en de kleine zeef bij de deur van alles pluisjes te ontdoen. Ga hierbij voorzichtig te werk, je wilt immers niets beschadigen. Reinig het afdichtingsrubber met een vochtige microvezeldoek en maak de vochtsensoren vervolgens schoon met eenzelfde soort doek en een scheutje ontkalker. Deze sensoren bevinden zich meestal op de trommelribben. Veeg ze na het reinigen af met water en wrijf ze droog. De trommel zelf maak je het beste schoon met citroenwater.

Heb je een condensdroger? Leeg dan ook de watertank en stofzuig de lamellen van de condensator. Haal nu de warmtewisselaar uit de droger en spoel hem schoon met de douchekop. Het gedeelte waar de condensator zit kun je afnemen met een vochtig microvezeldoekje. Laat de warmtewisselaar goed drogen voordat je hem terugplaatst in de wasmachine.

Ook bij warmtepompdrogers moet de watertank worden geleegd. Bij sommige van deze drogers kun je het schuimfilter eruit halen en dit zelf reinigen. Het filter bevindt zich meestal achter een klep aan de onderkant van de wasdroger en moet je verwijderen om het schoon te kunnen maken. Leg echter eerst een handdoek op de grond, voor het geval dat er water lekt bij het uitnemen van het filter. Nadat je het filter hebt verwijderd, kun je het schuim uit de behuizing duwen en afspoelen onder de kraan. Neem de behuizing af met een vochtige microvezeldoek. Laat het filter en de behuizing goed drogen en plaats ze terug in de droogtrommel.

Heb je een afvoerdroger? Reinig dan de afvoerslang met warm water om stof en vuil te verwijderen. Is het vuil aangekoekt en krijg je de slang met geen mogelijkheid meer schoon? Koop dan een nieuwe afvoerslang.

Neem tot slot de buitenkant van je condens-, warmtepomp- of afvoerdroger af met een vochtige microvezeldoek en een beetje allesreiniger. Om ook de lastige hoekjes te bereiken kun je een stofpenseel gebruiken. Het display maak je schoon met een droge microvezeldoek.

Strijkijzer schoonmaken
Laat het strijkijzer altijd goed afkoelen voordat je hem gaat schoonmaken. Neem de buitenkant af met een vochtige microvezeldoek en wat allesreiniger en haal vuil, stof en pluisjes uit de voegen met een wattenstaafje. Kleine roestplekjes kun je verwijderen met boter en zout. Laat dit kort inwerken en veeg het vervolgens af met een vochtige microvezeldoek. Soms blijven er verbrande stukjes stof aan de zoolplaat plakken. Deze kun je makkelijk weghalen met HG-strijkboutreiniger. Ontkalk hierna je stoomstrijkijzer. Gebruik hiervoor de ontkalk-ampullen van WPRO. Sommige apparaten reinigen zichzelf met behulp van de Clean-functie. In dit geval hoef je het strijkijzer niet zelf te ontkalken.

Zolder schoonmaken
Is het je gelukt om orde te scheppen in de chaos en heb je – indien aanwezig – de wasmachine, wasdroger en het strijkijzer schoongemaakt? Dan is het tijd voor de rest van de zolder. Reinig achtereenvolgens de muren en het plafond, de lampen en lichtknoppen, de deur, het meubilair, de radiatoren, de stopcontacten, eventuele luxaflex, gordijnen en rolluiken, de ramen en de vloer. Hier lees je hoe je dit kunt doen. Vind je ergens muizenkeutels? Onze anti-muisstekker is de oplossing om snel van deze ongewenste huisgenoten af te komen.

Zolder opnieuw inrichten
Nu is het tijd om de zolder opnieuw in te delen. Koop een aantal grote kunststof opbergboxen van hetzelfde formaat met een deksel. Dit is de beste manier om al je spullen te beschermen tegen stof en ongedierte. Voorzie de bakken van een label, stapel ze op elkaar en zet ze vervolgens weg op een schap, zodat je alles gemakkelijk kunt terugvinden.