Philips Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 6 resultaten

Grote schoonmaak: kelder

In de meeste huishoudens vind je niet alleen etenswaren in de kelder, maar staan hier ook de wasmachine en de wasdroger. Bovendien dient deze koele ruimte tevens vaak als opslaghok voor spullen die weinig tot niet worden gebruikt of die je eigenlijk niet meer nodig hebt, maar toch (nog) niet wilt weggooien. Om te voorkomen dat je kelder transformeert tot een ware vuilnisbelt en een Eldorado wordt voor schimmels en muizen, moet je tijdens de voorjaarsschoonmaak ook deze ruimte grondig reinigen.

Kelder opruimen
Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met schoonmaken, moet je de kelder eerst opruimen, zodat er niets in de weg staat. Gebruik vier kartonnen dozen om alle inhoud van de kelder te verdelen en label deze als volgt: 1. Weggooien, 2. Weggeven, 3. Verkopen, 4. Bewaren. Wees alsjeblieft kritisch in dit laatste geval, gemiddeld wordt 80% van de items die in de kelder zijn opgeslagen nooit opnieuw gebruikt. Dit is natuurlijk jammer van de beperkte ruimte in de kelder. Hebben je huisgenoten met hun verzamelwoede ook hun steentje bijgedragen aan de overvolle kelder? Vraag dan of ze willen helpen met opruimen, zodat je niet per ongeluk hun geliefde bezittingen weggooit, weggeeft of verkoopt. Ook grotere items, zoals meubels, kun je op deze wijze uitzoeken. Zet deze spullen (tijdelijk) op de gang, zodat geen enkel stofje of vuiltje in de kelder aan je blik ontsnapt en je overal goed bij kunt.

Kelder schoonmaken
Reinig eerst het plafond, de muren en de aanwezige kasten en schappen. Voor het laatste kun je een vochtige microvezeldoek en allesreiniger gebruiken. Controleer de vloer op muizenkeutels en schimmelplekken. Wij verkopen anti-muisstekkers en muizenvallen, zodat je snel van dit ongewenste ongedierte af bent. Schimmel is helaas een hardnekkiger probleem. Omdat de kelder vaak niet verwarmd of geventileerd wordt, is deze vochtige omgeving een ideale broedplaats voor schimmels. Schimmel ontdek je vaak door de muffe geur die in de kelder hangt. Heeft de schimmel zich al naar hartenlust verspreid? Schakel dan een specialist in. Kleine schimmelvlekken kun je wel zelf verwijderen. Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid, dus ga hierbij voorzichtig te werk. Draag rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en gezichtsmasker, zet de ramen open en sluit de kelderdeur. Spuit HG-schimmelreiniger op de aangetaste plekken en laat dit dertig minuten inwerken. Maak de ondergrond vervolgens schoon met water en een spons. Je kunt vochtvangers in de kelder plaatsen om nieuwe schimmelplekken te voorkomen. Reinig ten slotte de lichtschakelaars en lampen, deur, eventuele stopcontacten, ramen en vloer. Hier kun je lezen hoe je dat het beste kunt doen. 

Kelder opnieuw inrichten
Je kunt nu aan de slag met het opnieuw inrichten van de kelder. Koop een aantal grote kunststof opbergboxen van hetzelfde formaat met een deksel. Met deze dozen kun je je spullen beschermen tegen stof, vocht, vieze luchtjes en ongedierte. Bovendien kun je deze dozen makkelijk op elkaar stapelen waardoor je dus veel ruimte bespaart. Voorzie iedere bak van een label en zet ze weg op een schap in een kast met pootjes. Een geventileerde vloer geeft schimmels namelijk minder kans. En door je spullen op een schap te plaatsen blijven ze – met een beetje geluk – droog als de kelder onder water loopt.