Kärcher WD 3.300 M *EU-I 1.629-650.0 Stofzuiger onderdelen Adviescentrum

Filter 19 resultaten

Stofzuiger schoonmaken en repareren

          • Stofzuiger schoonmaken en repareren             
                    o Filter stofzuiger schoonmaken of vervangen           
                    o Stofzuigerzak vervangen
                    o Stofreservoir legen en schoonmaken   
                    o Mondstukken schoonmaken
                    o Slang en zuigbuis schoonmaken   
                    o Wieltjes en behuizing schoonmaken   
           • Stofzuiger repareren  
                    o Wat kun je doen aan een stinkende stofzuiger?           
                    o Het stofzuiger wiel draait niet meer
                    o Het stofzuiger snoer is kapot of rolt niet meer op    
                    o De zuigmond is versleten of kapot
                    o De stofzuigerslang is kapot of te kort   
                    o De accu is snel leeg
           • Extra tips bij het stofzuigen           

Stofzuiger schoonmaken en repareren

De stofzuiger is niet voor niets het meest gebruikte schoonmaakhulpje in huis. Met dit handige apparaat maak je in een mum van tijd je hele huis stof- en vuilvrij. Om ervoor te zorgen dat je stofvreter zijn werk probleemloos kan doen, is het belangrijk om dit apparaat zelf ook goed te onderhouden en je stofzuiger regelmatig te reinigen. Zo houd je het in topconditie en verleng je bovendien de levensduur. Wij helpen je graag op weg.

Filter stofzuiger schoonmaken of vervangen

Controleer regelmatig of het microfilter en het motorfilter niet verstopt of versleten zijn. Het microfilter is meestal geplaatst achter de motor, bij de luchtuitlaat van het apparaat. Het motorfilter wordt meestal achter de stofzuigerzak geplaatst. Bij zakloze stofzuigers is het motorfilter geïntegreerd in het stofreservoir. Een verstopt, versleten of verzadigd filter is slecht voor de motor van je stofzuiger, maar ook voor je eigen gezondheid omdat de aangezogen stofdeeltjes in dit geval ongefilterd weer worden uitgeblazen. Daarnaast leidt het tot meer stroomverbruik en een verminderde zuigkracht. 

We maken onderscheid tussen wasbare en niet-wasbare filters. Of je te maken hebt met een wasbaar filter, lees je onder andere in de gebruiksaanwijzing van je stofzuiger. Een niet-wasbaar filter kun je schoonmaken door het boven de prullenbak uit te kloppen, waardoor de meeste stofdeeltjes verdwijnen. Dit zou je eigenlijk minimaal eens per maand moeten doen. 

Wasbare filters maak je iets uitgebreider schoon. Deze klop je eerst uit, daarna spoel je het af onder de kraan. Het is heel belangrijk dat je het filter goed laat drogen voor je het terugplaatst, om te voorkomen dat je stofzuiger kapotgaat. Moet je een HEPA-filter schoonmaken, dan geldt meestal dat je deze routine aanhoudt. Raadpleeg echter altijd de verpakking van het filter voor de juiste schoonmaakinstructies. 

Twijfel je of een bepaald filter nog een ronde meegaat? Dan raden wij je aan het filter van je stofzuiger te vervangen: er komt immers een grote schoonmaak aan. Zelfs wanneer je filter maar een beetje versleten is, kun je het beter vervangen voor een nieuw exemplaar. In onze webshop kun je zowel microfilters als motorfilters voor diverse merken en typen stofzuigers kopen.

Stofzuigerzak vervangen

Is de stofzak (bijna) vol? Verwissel deze dan voordat je met de grote schoonmaak begint. Wacht niet tot de zak te vol is. Naast het feit dat dit extreem onhygiënisch is en leidt tot een verminderde zuigkracht, kan het ook nog andere vervelende gevolgen hebben, zoals een gescheurde stofzak en motorschade. Heb je de laatste tijd voedsel- of plantenresten opgezogen? Verwissel de stofzak in dit geval ook meteen, omdat er bij de afbraak van deze resten een gezondheidsbedreigend gas kan vrijkomen. Bij twijfel is het altijd verstandiger om de zak wel te verwisselen. PartsNL heeft een uitgebreid assortiment stofzuigerzakken voor verschillende merken en typen stofzuigers.

Gooi de zak nooit leeg om hem vervolgens opnieuw te gebruiken. Dit lijkt goed voor het milieu en de portemonnee, maar het is allesbehalve hygiënisch, omdat de poriën van de stofzak na verloop van tijd verstoppen en niet langer in staat zijn het ongezonde stof en vuil te filteren. Wil je toch besparen op je stofzuigerzakken? Gunstig geprijsde stofzakken van ons eigen merk vind je in onze online winkel.

Stofreservoir legen en schoonmaken
Om je zakloze stofzuiger schoon te maken verwijder je het stofreservoir uit het apparaat en leeg je deze in de prullenbak. Het stofreservoir schoonmaken doe je simpelweg onder de warme kraan. Wacht echter wel met terugplaatsen tot de houder echt helemaal droog is.

Borstel zuigmond schoonmaken
Ook de verschillende mondstukken en de stofzuigerborstel schoonmaken behoren tot de taken die je moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat je stofzuiger in goede staat blijft. Tevens zorg je er zo voor dat er geen beschadigingen aan de vloer ontstaan tijdens het stofzuigen. Daarbij is het handig om de zuigmond, die je op dit moment gebruikt, los te koppelen van de slang. Controleer of er niets vastzit tussen de borstelharen. Maak de borstels vervolgens schoon met warm water en een penseeltje of stukje ijzerdraad, en laat de mondstukken hierna drogen aan de lucht. Zijn de haren versleten? Dan raden wij je aan om een nieuwe zuigmond aan te schaffen, om de vloer niet te beschadigen tijdens de grote schoonmaak.

Zuigbuis en stofzuigerslang schoonmaken
Spoel de slang en zuigbuis goed door met warm water om verstoppingen tegen te gaan. Laat de slang en de zuigbuis goed drogen, voordat je je stofvreter weer in gebruik neemt.

Wieltjes en behuizing schoonmaken
Bevrijd tot slot de stofzuigerwieltjes en -behuizing van stof en viezigheid met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. Reinig hiermee ook de andere kunststof delen van de stofzuiger.

Zelf de stofzuiger repareren
PartsNL is hét startpunt voor jouw stofzuigerreparatie. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe stofzuigermond of een vervanger zoekt voor een gescheurde slang, bij ons vind je altijd het artikel dat je nodig hebt om jouw stofvreter weer compleet te maken! Hieronder hebben wij enkele veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen voor je op een rijtje gezet.Voor de juiste stofzuiger onderdelen en accessoires ben je natuurlijk op de juiste plek in onze webwinkel.

stofzuigerreparatie

Wat kun je doen aan een stinkende stofzuiger?
Komt er een muffe lucht uit je stofzuiger komt, terwijl je deze net hebt schoongemaakt en de filters en stofzak of het stofreservoir hebt verwisseld? Zuig dan wat waspoeder of speciale geurkorrels voor de stofzuiger op, om je stofzuiger weer lekker fris te laten ruiken. Ook bij andere stofzuiger luchtverfrissers geldt dat je korrels opzuigt voor een betere geur.

Het stofzuiger wiel draait niet meer
De wieltjes van je stofzuiger slijten relatief snel. Dit is ook niet gek, want de gemiddelde stofzuiger legt per jaar in huis zo’n 21 kilometer per jaar af. Als je stofzuiger bij het verplaatsen piept of moeilijk rijdt, kun je proberen de wieltjes schoon te maken of ze in te spuiten met siliconenspray. Lopen de wieltjes of het grotere zwenkwiel nog steeds niet soepel en kun je geen blokkades ontdekken? Dan zit er niets anders op dan nieuwe wielen aan te schaffen. Bestel ze eenvoudig online in onze webshop. Een stofzuiger wiel vervangen is in de meeste gevallen gelukkig heel gemakkelijk.

Het stofzuiger snoer is kapot of rolt niet meer op
Om te zorgen dat je stofzuigersnoer lang meegaat, zul je hiermee rustig aan moeten doen. Blijft je snoer telkens steken bij het op- en afrollen? Dan kan een lus in de kabel de boosdoener zijn. Haal de stekker uit het stopcontact en probeer de kabel voorzichtig naar buiten en naar binnen te trekken om hem los te maken. Als de kabel slecht blijft oprollen, kun je proberen deze schoon te maken met een vochtige doek. Laat dit goed drogen en spuit vervolgens wat siliconenspray op het snoer. Als de spray helemaal is ingetrokken, kun je proberen om de kabel opnieuw op- en af te rollen. Herhaal dit meerdere keren, zodat de spray zich goed over het snoer verdeelt. Loopt de kabel nog niet soepel? Dan is je kabelhaspel waarschijnlijk defect. Je kunt dit probleem verhelpen door een nieuwe stofzuiger haspel te bestellen.

De zuigmond is versleten of kapot
Mondstukken voor harde vloeren zijn uitgerust met haren om je vloer tegen krassen te beschermen. Deze haren kunnen echter na verloop van tijd slijten, waardoor je zuigmond aan vervanging toe is. Bovendien maken veel mensen gebruik van een combi-zuigmond en trappen ze daarbij regelmatig op het pedaal om de borstelrand aan de onderkant van het mondstuk in- en uit te kunnen klappen. Geen wonder dus, dat dit kunststof onderdeel op den duur kan afbreken. Gelukkig kun je bij PartsNL altijd een vervangende stofzuigermond kopen die geschikt is voor jouw apparaat en vloer. 

De stofzuigerslang is kapot of te kort
Is de stofzuigerslang gescheurd of poreus? Dan kun je natuurlijk zelf aan het knutselen slaan met duct tape, maar dit is geen blijvende oplossing. Beter is het om eenvoudig en snel de stofzuigerslang te vervangen, zodat je apparaat binnen no time weer draait als een tierelier. Je schaft deze eenvoudig online aan bij PartsNL. Ook voor verlengslangen ben je bij ons aan het juiste adres. Zo hoef je voortaan niet meer telkens van stopcontact te wisselen.

De accu is snel leeg
Heb je in verleden de ouderwetse kabelstofzuiger vaarwel gezegd en een snoerloze stofzuiger of robotstofzuiger aangeschaft? Dan ben je vast bekend met het probleem dat de accu niet zo lang meegaat als je zou willen. Een accu die er halverwege mee stopt levert ontzettend veel frustratie op. Dat kun je bij de grote schoonmaak natuurlijk helemaal niet gebruiken! Om zulke vervelende voorvallen te voorkomen, kun je daarom een extra accu kopen in onze webshop. Zeker als je een grote woning hebt, kan het handig zijn om een extra accu in huis te hebben. Natuurlijk kun je bij ons ook een nieuwe accu kopen als de oude zijn beste tijd heeft gehad. Een stofzuiger accu vervangen is goed te doen, de belangrijkste instructies vind je in de handleiding van je apparaat.

Extra tips bij het stofzuigen

Hoewel stofzuigen een simpel klusje lijkt, je steekt de stekker in het stopcontact en zuigen maar, komt er bij efficiënt stofzuigen wel wat meer kijken. Wij geven jou enkele tips voor een grondige schoonmaakbeurt met jouw stofzuiger.

Sommige mensen rennen als een dolle door het huis met de stofzuiger. Op deze manier ben je misschien snel klaar, maar echt schoon wordt het allemaal niet. Wil je de vloer echt goed stofvrij maken, dan is het beter om rustig te werk te gaan. Zo geef je je stofvreter de kans om alle vuil en stof goed op te zuigen.

Let tijdens het stofzuigen goed op je houding. Het is helemaal niet nodig om voorovergebogen te staan en zo extra kracht te zetten op de zuigmond. De stofzuiger gaat zijn werk echt niet beter doen als je er hard op drukt. Integendeel, juist door zelf kracht te zetten belemmer je het apparaat in zijn functioneren. Stofzuig dus rechtop en laat het apparaat het werk doen.

Let erop dat je geen voorwerpen als muntjes, paperclips, satéprikkers, spelden en haarschuifjes opzuigt. Deze kunnen de stofzuigerslang ernstig beschadigen. Sla bij het stofzuigen de lastige hoekjes niet over. Juist dit zijn de plekjes waar het stof zich ongemerkt ophoopt. Gebruik een kierenzuiger om alle viezigheid goed te kunnen verwijderen. Een half uurtje flink stofzuigen levert je niet alleen een brandschoon huis op, maar is ook nog eens goed voor de lijn. Hiermee verbrand je namelijk maar liefst 119 kilocalorieën. Dat scheelt weer een bezoekje aan de sportschool!