Black & Decker 82310-04 Type 1 (QU) 82310-04 10 BUMP FEED TRIMMER Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe kan je de druk van de tuinslang verhogen?
Als de waterdruk in de tuinslang laag is, merk je dat op verschillende manieren. Heb je bijvoorbeeld een sproeier op de slang aangesloten, dan merk je dat de waterstraal uit de sproeikop zwakker is. Hierdoor ben je meer tijd kwijt aan het besproeien van je planten en bloemen. Bovendien kunnen apparaten zoals sproeiers en sproeikoppen mogelijk ook niet goed functioneren bij onvoldoende druk. Heb jij ook last van dit probleem en wil je de druk van de tuinslang graag verhogen, om efficiënter te kunnen sproeien of schoonmaken? Dan helpen deze je adviezen je wellicht verder. Goed om te weten: over het algemeen ligt de ideale waterdruk voor de tuinslang tussen de 2 en de 6 bar. De maximale druk die goed is voor een tuinslang, hangt af van de kwaliteit en het gebruikte materiaal.
- Controleer de waterkraan: zorg ervoor dat de kraan waaraan de tuinslang is aangesloten volledig open staat. Als de kraan niet volledig open is, kan dit de druk verminderen.
- Kijk of de tuinslang en de eventuele spuitmond niet beschadigd zijn, of verstopt zijn geraakt met vuil of kalkaanslag. Met een reinigingsnaald of een (tanden)borstel lukt het vaak om de meeste ophopingen te verwijderen, zodat het water weer goed kan doorstromen.
- Controleer de tuinslang op lekkages en vervang de slang of de aansluiting indien nodig. Zorg er daarnaast voor dat er geen knikken of bochten in de slang komen te zitten. Deze belemmeren de stroom van het water en zorgen voor drukverlies.
- Controleer de lengte en de diameter van de slang: een te lange slang geeft drukverlies. Ook als de diameter te klein is, kan er een verminderde druk ontstaan en is het mogelijk nodig om een bredere slang te kopen.
- Om de druk te verhogen, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt inzetten. Zo zijn er drukverhogende spuitmonden te koop, die je bevestigt aan het uiteinde van de tuinslang. Deze versnellen de waterstroom en verhogen daarmee de druk. Ook een drukverhogingspomp heeft dit effect, hoewel dit meer een oplossing is voor als je regelmatig een hogere waterdruk nodig hebt. Dit type pomp verhoogt de druk van het water dat door de leidingen en de slang stroomt.
Hou er tenslotte rekening mee dat een lage waterdruk ook een probleem kan zijn dat in de hele woning voorkomt. Als dat het geval is, is het slim om een professionele loodgieter in te schakelen voor hulp en/of advies.
Hoe weet je de huidige waterdruk?
Is er sprake van een zeer lage waterdruk, dan is dat meestal wel goed te zien. Wil je het specifiek gemeten hebben, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Zo kun je een waterdrukmeter installeren, die je aan een (buiten)kraan vastmaakt om vervolgens de waterdruk af te lezen. Let op: alle kranen in huis moeten verder dicht zijn als je een nauwkeurige meting wil krijgen. Een andere manier om de waterdruk in je huis of omgeving te achterhalen, is door contact op te nemen met het waterbedrijf uit jouw regio. Ook kun je een loodgieter inschakelen voor een professionele meting.
Belangrijk om te weten is dat de waterdruk kan verschillen per tijdstip en per specifiek deel van jouw woonplaats.