Husquarna Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe grensdraad leggen voor de robotmaaier?
Als je je nieuwe robotmaaier gaat installeren, wil je er natuurlijk voor zorgen dat het apparaat precies maait waar dat nodig is. Om dat te bewerkstelligen, leg je een zogenoemde grensdraad of perimeterdraad in de tuin. Deze draad heeft als functie om de grens aan te duiden van waar er gemaaid moet worden. Let op, er zijn ook robotmaaiers op de markt die navigeren op basis van een andere technologie, waarbij begrenzingsdraden niet nodig zijn. Bij deze apparaten loop je alleen wel het risico dat de robotmaaier niet goed kan bepalen waar de rand is. Gelukkig is het aanleggen van een grensdraad niet lastig en kun je deze zodanig wegwerken in het gazon dat het niet opvalt.
Zo leg je het grensdraad voor de robotmaaier
Over het algemeen zijn er vaste stappen die je doorloopt bij het plaatsen van de draad, maar het kan wel zijn dat hier per merk of per apparaat nog wat verschil in zit. Vaak vind je in de handleiding van de robotmaaier informatie over het plaatsen van de grensdraad, soms zijn er ook hulpmiddelen meegeleverd die je bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de afstand die de rand tot het gazon moet hebben.
Grensdraad robotmaaier ingraven of niet?
Afhankelijk van je wens om het gazon eventueel ook te verticuteren, moet de grensdraad wellicht worden ingegraven. Maar, hoe diep moet de draad van de robotmaaier? Als je niet wil verticuteren, leg je de grensdraad op de grond en klem je deze vast. Heb je die wens wel, dan kun je de draad ingraven. Hierbij houd je aan dat je minimaal één centimeter en maximaal 20 centimeter onder de grond gaat.
Het plaatsen zelf
Bij het plaatsen van de draad begin je bij het laadstation, dat is aangesloten op een stopcontact. Het laadstation is het vertrekstation van de draad. De draad loopt met de klok mee over het terrein en komt uiteindelijk ook weer terug bij het laadstation. Omdat de uiteinden gekoppeld zijn aan het basisstation, ontstaat er een elektromagnetisch veld dat door de robotmaaier herkend kan worden. Hierdoor is de machine in staat om de draad te detecteren en te stoppen. Je kunt de draad heel eenvoudig vastklemmen met de bijgeleverde klemmen, of je kiest voor ingraven zoals hierboven uitgelegd.
Hindernissen op het gazon: afbakenen met grensdraad of niet?
Op je gazon kunnen obstakels aanwezig zijn. Sommige daarvan zijn heel geschikt om af te bakenen met de grensdraad, in andere gevallen is het logischer omdat niet te doen. Heb je permanente obstakels in het gazon, denk bijvoorbeeld aan een vijver, dan maak je een zogenoemd ‘grensdraad-eiland’. Je installeert de draad langs de rand van het gazon, totdat je op de plek bent die het dichtst bij het obstakel in het gazon ligt. Dan leg je de draad vanaf de rand in de richting van het betreffende obstakel. Vervolgens maak je een lus om het obstakel heen, terug naar de plek langs de rand. Dan maak je de route van de draad af. Het kan zijn dat je op deze manier meerdere obstakels moet omgrenzen. Zorg er echter wel voor dat de draden elkaar nooit kruisen, dit is problematisch voor het detectiesysteem van je robotmaaier. Het stuk achter het obstakel, dat dan even niet binnen de begrensde ruimte valt, wordt door de robotmaaier gewoon meegenomen.
Een obstakel dat niet per se afgebakend hoeft te worden, is bijvoorbeeld een boom. Het detectiesysteem van je robotmaaier zal een dergelijk obstakel herkennen en van richting veranderen als ‘ie in de buurt komt. Het is vooral slim om kleine, lichte obstakels van het gazon te verwijderen. Deze kun je niet afbakenen en het detectiesysteem van de robotmaaier kan er ook niet altijd iets mee.