Karcher BPP 3000/42 *EU-III 1.645-292.0 Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe werkt een robotmaaier?
Als je je nog nooit hebt verdiept in de werking van een robotmaaier, heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Hoe weet een robotmaaier waar hij al is geweest? Hoe werkt een robotmaaier zonder draad, en hoe weet de robotmaaier waar het laadstation is? Om je een beter idee te geven van de robotmaaier werking, geven we je graag wat meer informatie.
Hoe bepaalt een robotmaaier wat de juiste route is?
Het lijkt zo simpel: je zet je robotmaaier neer, drukt op een knopje en vervolgens loop je weg, terwijl de maaier jouw gazon bijhoudt. Maar is het wel zo eenvoudig? Hoe weet je robotmaaier waar hij heen moet en wanneer de klus geklaard is? De robotmaaier is voorzien van verschillende sensoren, die bijvoorbeeld doorgeven wanneer er een object in zicht is of wanneer er een lager gelegen stuk grond nadert. Daarnaast plaats je bij de installatie van veel robotmaaiers ook een zogenoemd grensdraad of perimeterdraad in je tuin, die eigenlijk de rand markeert van het te maaien stuk. Je robotmaaier keert automatisch als hij over deze draad rijdt. Tot slot zijn er ook maaiers die je zelf op afstand kunt besturen (bijvoorbeeld met afstandsbediening of app), waardoor je dus zelf controle hebt over waar de robotmaaier rijdt.
Het terrein afbakenen met een grensdraad
Bij het leggen van de grensdraad is het goed om aan te houden wat er in de handleiding van je apparaat staat. In de handleiding staat bijvoorbeeld wat de juiste afstand van de rand tot het gazon is. In ons adviescentrum vind je een heel artikel dat is gewijd aan het plaatsen van de perimeterdraad. Hier wordt ook dieper ingegaan op het rekening houden met obstakels, zoals bomen en vijvers.
Bij iedere robotmaaier hoort een basisstation, ook wel bekend als laadstation. Hier is de grensdraad op aangesloten, zodat er een grote lus met een elektromagnetisch veld ontstaat. Deze wordt herkend door de robotmaaier, waardoor het apparaat automatisch van richting verandert als deze in contact komt met de draad. Maakt jouw robotmaaier geen gebruik van een grensdraad, dan is er sprake van een ander detectiesysteem.
Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?
Naast de grensdraad zorgen ook andere detectiesystemen en sensoren ervoor dat de robotmaaier niet zomaar overal tegenaan botst of probeert te maaien waar er niets te maaien valt. De robotmaaier is dan voorzien van een sensor die gras detecteert. Botssensoren helpen de robotmaaier om een groot object, zoals een boom, te herkennen en een andere richting te kiezen. Til je de maaier op, dan zorgen de zogenoemde kantelsensoren ervoor dat de messen stoppen met werken. Zo kun je je niet bezeren en kun je het apparaat bijvoorbeeld gemakkelijk even schoonmaken of onderhouden. Meestal moet je een pincode invoeren om deze blokkade door de kantelsensoren op te heffen.
Het basisstation is een onmisbaar onderdeel voor het functioneren van je robotmaaier. Het laadstation moet op een vlakke ondergrond worden geplaatst, waarbij er toegang is tot een stroombron. Zet het station op een schaduwrijke plaats en bedek het in de winterse maanden, zodat extreme temperaturen geen invloed kunnen hebben op de prestaties.
Robotmaaier programmeren
Het programmeren van een robotmaaier gaat niet bij ieder merk op dezelfde manier. Om te weten hoe je dit bij jouw apparaat moet aanpakken, kun je dus het beste de gebruiksaanwijzing van je robotmaaier doorlezen. Meestal is het in ieder geval nodig om de robotmaaier helemaal op te laden via het basisstation. Daarna stel je doorgaans het maaiprogramma in, waarbij je ook de tijden kiest.
Als je robotmaaier klaar is met maaien, of als het batterijniveau een bepaald punt bereikt, keert het apparaat terug naar het basisstation. Hoe dit precies gebeurt, kan per merk verschillend zijn. In sommige gevallen wordt er bijvoorbeeld een gidsdraad aangelegd, die aangesloten wordt op de grensdraad en het laadstation. Deze draad ligt centraal en moet goed recht komen te liggen, zodat de robotmaaier gemakkelijker terugrijdt naar het basisstation.
Meer weten over het gebruik van je robotmaaier? Lees dan ook de andere artikelen in ons adviescentrum.