Karcher GP 40 Soccer *EU 1.645-226.0 Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe kan ik een kettingzaag spannen?
Tijdens het gebruik van je kettingzaag, wordt de ketting behoorlijk belast. Daarnaast spelen ook zaagsel en vuil een rol in het slijtageproces van zowel het kettingwiel, het (zaag)blad als de ketting. Eens in de zoveel tijd zul je de ketting opnieuw moeten spannen, om de effecten van de slijtage enigszins op te vangen.
Het beste moment om dit te doen, is wanneer de ketting niet langer in contact komt met de onderkant van het zaagblad. Terwijl je de kettingzaag gebruikt, warmt het geheel op en rekt de ketting een beetje uit. Krijgt de ketting door het opwarmen meer speling, dan kan het zijn dat je meer kracht moet gebruiken om door het hout te zagen, of dat de ketting van de zaag valt. Hoe dan ook, het is dan tijd om de kettingzaag te spannen.
Is de kettingzaag ketting slap? Dan kun je de stappen hieronder volgen om op de juiste manier een nieuwe ketting te plaatsen. Ook geven we graag extra tips, die jou helpen zo veilig en efficiënt te werk te kunnen gaan.
- Denk allereerst aan je veiligheid, voordat je aan de slag gaat met je kettingzaag. Zo kan het slim zijn om handschoenen te dragen. Deze kunnen beter niet te dik zijn, want dan heb je te weinig bewegingsvrijheid en lukt het misschien niet om de ketting goed vast te pakken. Zorg er verder voor dat de motor niet draait als je met de ketting bezig gaat: haal de spanning van het apparaat. Ook moet je niet werken met een beschadigde ketting, of de ketting spannen als het apparaat nog warm is na gebruik.
- Het is handig om een bankschroef bij de hand te hebben, zodat je de kettingzaag goed kunt vastzetten en veilig te werk gaat.
De ketting spannen: zo doe je dat
Je begint altijd met het vinden van de snelspanner of afstelschroef. Deze zit aan de zijkant van de zaag, en je gebruikt ‘m om het zaagblad waar de ketting op ligt te verstellen. Hiermee maak je de ketting dus strakker of losser. Hoe zo’n snelspanner of afstelschroef eruitziet hangt af van de specifieke kettingzaag: vaak zijn het één tot drie schroeven of bouten. Dit zijn ook de schroeven waarmee de zijkant is bevestigd (deze zijkant bedekt de tandwielen).
Afhankelijk van de bevestigingsmethode (bouten/schroeven) gebruik je een dopsleutel, inbussleutel of schroevendraaier om vervolgens de bevestiging los te maken. Je hoeft deze er eigenlijk nooit helemaal uit te draaien, vaak is losser draaien al voldoende. Vervolgens gebruik je een schroevendraaier om de spanner te draaien. Dit doe je met de klok mee: hierdoor zet je de ketting strakker. Het spannen van de ketting kun je ongeveer na elke twee uur zagen al even doen, om ervoor te zorgen dat je apparaat altijd optimaal presteert.
Hoe strak moet de ketting gespannen worden?
Er is geen kant-en-klare indicator voor hoe strak de ketting gespannen moet worden. Dit doe je op gevoel: de ketting moet voldoende speling geven om de ruimte te zien tussen de schakels en het zaagblad, waarbij de binnenste punten van de schakels nog steeds in de groef van het zaagblad moeten blijven liggen. Komt de ketting buiten de groef, dan zit deze te los.
Als je de ketting hebt gespannen, draai je de schroeven weer goed vast (niet te vast, je moet ze de volgende keer nog los kunnen draaien natuurlijk). Daarna kun je de kettingzaag weer gebruiken zoals je gewend was.
Heb je de ketting opnieuw gespannen maar merk je nog steeds problemen op? Dan kan het ook zijn dat de tanden op de ketting bot zijn geworden. In dat geval heb je twee opties: de tanden van de ketting (laten) slijpen of de ketting in zijn geheel vervangen.
Om slechte zaagresultaten te voorkomen, raden we je aan om de spanning van de ketting iedere keer te controleren voordat je met de kettingzaag gaat werken.