Karcher K 4 Premium Power Control Home *CH 1.324-135.0 Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe groene aanslag op terras verwijderen?
Je kent het vast wel: na een mooie zomer wordt de lucht grauwer, worden de dagen donkerder en worden de tegels van je terras ineens groener. Hoe ontstaat deze groene aanslag op je tuintegels en belangrijker nog, hoe krijg je deze weer weg?
Waar komt deze aanslag vandaan?
De groene laag die je op de tegels van je terras ziet zitten, bestaat voornamelijk uit mossen en algen. Deze aanslag ontstaat op plekken waar over het algemeen weinig zonlicht komt en waar het gedurende een langere tijd vochtig is geweest. Om deze reden zul je in de herfst en in de winter vaker geconfronteerd worden met groene aanslag dan in de lente en de zomer.
Groene aanslag verwijderen van tegels: zo ga je te werk
Wanneer moet je groene aanslag van het terras verwijderen voor het beste, meest langdurige resultaat? Je kunt je voorstellen dat je deze klus beter niet midden in de herfst of winter kunt uitvoeren, omdat er dan nog veel donkere, regenachtige dagen zullen zijn en de algen weer flink de kans krijgen om te groeien. Begin hier dus lekker aan wanneer de zon zich wat vaker laat zien. Het beste is om de groene aanslag te verwijderen als het sowieso drie dagen droog blijft en er ook niet (veel) bewolking wordt verwacht.
Dan de volgende vraag: welk middel gebruik je als je groene aanslag wil verwijderen? Je wil natuurlijk nog niet direct de meest chemische oplossing uit de kast trekken. Je begint dus eigenlijk vrij simpel. Probeer eerst om met alleen heet water de groene aanslag te verwijderen. Je kunt hier eventueel een beetje groene zeep in laten oplossen. Dit mengsel verdeel je met heet water over de tegels, door goed te borstelen. Daarna spoel je het weg met alleen water.
De meningen zijn verdeeld over een aantal andere middelen. Waar de één zweert bij schoonmaakazijn of Biotex, lees je elders weer dat dit uit den boze is. Vind je het zelf moeilijk om te bepalen wat je het beste kunt gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor een speciale groene aanslag verwijderaar, zoals de Biomos algenreiniger of één van de vele andere producten die met dit doel op de markt zijn gebracht.
Een andere vraag die mensen vaak hebben, is of de hogedrukspuit gebruikt mag worden bij het schoonmaken van de terrastegels. Je ziet vaak snel verschil als je reinigt met hogedruk, en dat lijkt in eerste instantie geweldig, maar de kracht die het water heeft, kan ook leiden tot een poreuze toplaag, kringen van aanslag en een ruwer oppervlak. Dit kan weer als gevolg hebben dat je in het volgende seizoen juist alleen maar méér mos en algen terugvindt op je tegels. Gebruik sowieso geen hogedrukreiniger die druk levert van meer dan 100 bar.
Het voorkomen van groene aanslag
We geven je natuurlijk graag handige schoonmaaktips, maar wellicht is het ook fijn om te weten op welke manieren je groene aanslag op je tuintegels kunt voorkomen. De belangrijkste tip is eigenlijk om je terras wat vaker schoon te maken, ook in de herfst en de winter. Zo voorkom je niet álle groene aanslag, maar zorg je er wel voor dat je terras beter schoon blijft en dat mos en algen minder kans krijgen om te groeien. Je hoeft dan komend voorjaar niet zo hard te schrobben, omdat je veel van het voorwerk al gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld iedere week even met een bezem over het terras gaan om oude bladeren te verwijderen.
Mocht je nog plannen hebben om je terras de komende tijd opnieuw aan te leggen of te veranderen, dan kun je ook tegels aanschaffen die erom bekendstaan dat ze beter bestand zijn tegen groene aanslag. Keramische tegels zijn hier een goed voorbeeld van. Vraag naar passende oplossingen bij de specialist of bekijk online de productspecificaties bij de tegels die je op het oog hebt.