Karcher KHD 4 L Basic Car *CH 1.679-351.0 Tuin accessoires Adviescentrum
Hoe werkt een bladblazer?
Het opruimen van gevallen blaadjes komt je gazon en je tuin altijd ten goede. Doe je dit niet, dan zal de laag bladeren ervoor zorgen dat het gazon in de herfst en in de winter te weinig licht en lucht krijgt. Het vocht dat onder de bladeren ontstaat, zorgt voor rotte plekken en de kans voor mos om te groeien. Ook als je geen gazon hebt maar een terras, is het niet verstandig om bladeren te laten liggen: de grond wordt er ontzettend glad van. De oplossing? Aan de slag met een bladblazer! Maar: hoe werkt een bladblazer, en hoe gebruik je dit apparaat?
Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten bladblazers zijn. Zo is er de variant die op elektriciteit werkt, de bladblazer met accu en het model dat benzine nodig heeft om te werken. Iedere versie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo maakt een elektrische variant bijvoorbeeld relatief weinig lawaai en is deze milieuvriendelijker dan een bladblazer op benzine, maar ben je wel gebonden aan een snoer en de nabijheid van een stopcontact. De bladblazer op benzine is krachtiger en maakt meer lawaai, maar is goed geschikt voor grotere, zware klussen. De accubladblazer geeft je veel bewegingsvrijheid, is een duurzame en relatief stille keuze, maar heeft een accu die regelmatig weer opgeladen moet worden. Welke bladblazer het beste bij je past, hangt dus af van jouw specifieke wensen en voorkeuren.
Bladblazer werking uitgelegd
De bladblazer gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om bladeren weg te blazen. Meestal blaas je de blaadjes naar één specifieke plek omdat het gemakkelijker is om daarna alles bij elkaar te vegen en weg te werken. Er zijn verschillende bladblazers die ook een bladzuigerfunctie hebben, zodat je de verzamelde bladeren opzuigt en opvangt in een speciale zak die aan het apparaat bevestigd is. De bladblazer is een apparaat waar je mee rondloopt, meestal draag je het over je schouder met een hengsel.
Het bladblazer gebruik is verder simpel uit te leggen. De motor in je bladblazer drijft de ventilator aan, waardoor er een krachtige luchtstroom ontstaat. De lucht gaat vervolgens door een smalle uitgang naar buiten. Je kunt de bladblazer meestal zelf in een andere stand zetten, waardoor je invloed hebt op hoe snel en krachtig de lucht naar buiten komt.
Hoe gebruik je een bladblazer?
Het gebruiken van een bladblazer is eigenlijk heel simpel. Zorg er wel voor dat je een veiligheidsbril en gehoorbescherming draagt. Ook handschoenen kunnen een prettige aanvulling zijn. Daarna volg je deze stappen:
- Kies een plek waar je de bladeren wil verzamelen. Als je een grote tuin hebt, kun je ervoor kiezen om meerdere verzamelplekken te maken.
- Begin aan de rand en werk naar het midden toe. Als je een elektrische bladblazer hebt, werk je vanaf de plek die het dichtst bij het stopcontact is.
- Tijdens het blazen werk je van links naar rechts in de vorm van een u. Hierdoor blaas je de bladeren voor je uit, in de richting van jouw gekozen verzamelplek.
- Heb je alle blaadjes op de juiste plek, dan verzamel je alles met een hark en kun je het wegwerken, of zuig je het weg met de bladblazer als jouw apparaat die functie heeft.
Waar moet het bladafval vervolgens heen?
In de herfst worden er door heel Nederland in veel buurten verzamelpunten gemaakt voor bladafval. Natuurlijk kun je de bladeren ook in de kliko voor GFT kwijt, en kun je ze in veel gevallen ook wegbrengen naar een milieuplein of ander punt dat door de gemeente wordt aanbevolen. Andere oplossingen zijn om de bladeren te gebruiken voor een composthoop, of om een deel van de blaadjes te laten dienen als voeding en bescherming voor de planten in de borders van je tuin.