Elektra-bregenz GI2445C 911629006 00 Vaatwasser Sproeiarm Adviescentrum

Filter 5 resultaten

Sproeiarm vaatwasser draait niet

De sproeiarm van de vaatwasser draait niet: wat kun je daaraan doen? In de meeste gevallen is een verstopping de oorzaak van een sproeiarm die niet meer draait. Dit is op zich geen spannend probleem: een verstopping door voedselresten of kalk is vrij eenvoudig te verhelpen. Je kunt de gaatjes bijvoorbeeld doorprikken met een satéprikker. Ook is het belangrijk om de sproeiarm (en de vaatwasser in het algemeen) regelmatig goed te ontkalken, zodat ook kalkaanslag de gaatjes niet kan verstoppen. 

De sproeiarmen van de vaatwasser draaien niet en een grondige schoonmaakbeurt heeft niets uitgehaald: kan dit probleem ook nog een andere oorzaak hebben? Als de sproeiarmen niet in beweging komen, dan kan dit ook nog te maken hebben met andere onderdelen. 

De circulatiepomp of de aanloopcondensator (indien aanwezig) is defect

De circulatiepomp drijft de sproeiarmen aan, door de waterdruk gaan deze draaien. Een aanloopcondensator brengt de pomp in beweging. 

Sommige vaatwassers hebben hittepompen. Deze pompen worden niet in beweging gebracht door een aanloopcondensator, want deze is niet aanwezig. 

Een circulatiepomp moet krachtig zijn om beide sproeiarmen d.m.v. de waterdruk in beweging te zetten. Als deze niet genoeg kracht kan leveren, zal één van de sproeiarmen (of zullen ze allebei) niet draaien. In een aantal vaatwassers wordt een waterverdeler gebruikt, die ervoor zorgt dat het water om en om naar de bovenste en de onderste sproeiarm gestuurd wordt. Soms is dit een externe waterverdeler, maar het kan ook zijn dat het onderdeel geïntegreerd is in het verwarmingselement. In alle waterverdelers zorgt een motortje ervoor dat een schijf wordt rondgedraaid, die om en om de uitgang naar de bovenste en de onderste sproeiarm bedekt (en daardoor afsluit). Er zijn dus ook nog vaatwassers zonder dit systeem in gebruik, waar de circulatiepomp dus wel beide sproeiarmen tegelijk bedient.

Als de circulatiepomp of aanloopcondensator kapot is, kan de pomp zijn werk niet doen en gaan de sproeiarmen niet draaien. Indien de waterverdeler kapot is, kan de ronddraaiende schijf boven beide uitgangen blijven hangen. Hierdoor krijgen beide sproeiarmen te weinig water om te kunnen draaien. Het gebeurt echter vaker dat er bij een kapotte waterverdeler nog maar één sproeiarm draait, waardoor de vaat bovenin óf juist onderin niet schoon wordt. 

Heb je naar aanleiding van jouw situatie hulp nodig bij het vinden van vervangende vaatwasser onderdelen, zoals een pomp of nieuwe sproeiarmen, dan kun je natuurlijk terecht bij PartsNL. Onze deskundige klantenservice-medewerkers kijken graag met je mee en helpen je bij het bestellen van de juiste artikelen.