Frigidaire FKS63Z 949610393 00 Verlichting Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Voor elke plek de juiste lamp

Is het hoog tijd voor een nieuwe lamp? Verlichting koop je niet elke dag en dit maakt zo’n aankoop best lastig. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een nieuwe lichtbron? Hieronder zetten wij de geschikte lampen voor verschillende plekken in huis voor je op een rij.

    Woonkamer
Woonkamer_PartsNL Lampengids.jpgDe woonkamer is de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt. Hier ontvang je bezoek, kijk je tv, lees je een boek en spelen de kinderen. Al deze verschillende activiteiten vragen om verschillende soorten verlichting. Je zult dus basisverlichting met sfeer- en accentverlichting moeten mixen om de juiste sfeer te creëren.


Hanglampen zijn het stralende middelpunt van elke ruimte en perfect als algemene verlichting in de woonkamer. Vloerlampen zijn één van de meest voorkomende vormen van verlichting in huis en vanwege hun sfeervolle karakter onmisbaar in de woonkamer. Je kunt de lampen overal in de kamer neerzetten, het enige dat je nodig hebt is een werkend stopcontact. Eventueel kun je zelfs een dimmer instellen, zodat je het licht altijd naar wens kunt instellen. Vanwege zijn grote formaat dient een staande lamp niet alleen als lichtbron, maar vervult deze ook de rol van woonaccessoire.

Kies een vloerlamp die goed juist aansluit bij jouw interieurstijl. De vloerlamp dient als sfeerverlichting, maar is daarnaast ook een uitstekende lichtbron bij het lezen. Zet de lamp bijvoorbeeld naast de bank of het bureau.

    Slaapkamer
Slaapkamer_PartsNL Lampengids.jpgDe slaapkamer is de plek om tot rust te komen en te relaxen, je wilt hier dus een fijne, ontspannen sfeer creëren. Het is verstandig om te kiezen voor een centraal lichtpunt, zodat je genoeg licht hebt in de kamer. Een hanglamp, plafondlamp of kroonluchter is hiervoor erg geschikt. Om in bed prettig te kunnen lezen heb je direct licht nodig. Hierbij kun je denken aan een wandlamp of een nachtlampje naast het bed.

    Keuken
Keuken_PartsNL Lampengids.jpgFunctionele verlichting is het eerste waar je naar kijkt bij het bepalen van de keukenverlichting. In de keuken heb je immers goede werkverlichting nodig om lekker te kunnen kokkerellen. Belangrijke plaatsen om te verlichten zijn werkplekken zoals het aanrecht, de spoelbak, het fornuis en de koelkast. Door spotjes onder of boven de keukenkastje of een serie spotjes in het plafond kun je deze plekken optimaal uitlichten.

Als je werkverlichting goed is, heb je eigenlijk nog maar weinig basisverlichting nodig. Deze bevindt zich in het midden van de ruimte en verlicht de hele keuken. Je kunt volstaan met een mooie lamp aan het plafond of spotjes. Het voordeel van spotjes is dat je ze kunt richten zodat elk hoekje van de keuken wordt belicht. Eventueel kun je in de keuken nog kiezen voor sfeerverlichting, door bijvoorbeeld een opvallende hanglamp op te hangen boven de eettafel of het kookeiland.

    Badkamer
Badkamer_PartsNL Lampengids.jpgDe badkamerverlichting moet bestand zijn tegen een vochtige omgeving. De verlichting moet praktisch, veilig en spatwaterdicht zijn en iedere uitdaging aankunnen. Het licht moet helder zijn voor als je je wilt scheren of opmaken, maar ook voor ontspanning zorgen wanneer je geniet van een warm bad. Veel mensen kiezen voor spotjes in de badkamer. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plafondlamp of wandlamp.

Bij het installeren van de badkamerverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de zone-indeling. De badkamer is ingedeeld in vier zones om te voldoen aan de veiligheidseisen. Vanwege de vochtigheid gelden er in de badkamer andere regels, je kunt dus niet zomaar iedere lamp ophangen. Bepaal waar je de verlichting wilt hebben en kijk vervolgens in welke zone deze plek valt. Aan de hand van de zone-indeling kun je nu kijken aan welke IP-waarde jouw lamp moet voldoen op deze plek. De IP-waarde (international protection), oftewel beschermingsgraad geeft aan in hoeverre een lamp bestendig is tegen het binnendringen van stoffen, voorwerpen en water. Op de verpakking van een lamp staat altijd de IP-waarde vermeld.

Zone-indeling badkamer
Zone 0: Dit is de binnenzijde van de douche, jacuzzi of het bad.
Hier mag je absoluut geen lampen plaatsen.
Zone 1: De ruimte tot 2,6 meter boven het bad en de douchebak.
Zone 2: De ruimtes rondom het bad, douchebak of wastafel. De ruimte van 0 tot 60 cm naast het bad of de douchecabine tot 2,25 m erboven.
Zone 3: De ruimte vanaf 60 cm naast bad of douchecabine en tussen 2,25 en 3 meter erboven.

    Kantoor
Kantoor_PartsNL Lampengids.jpgIn de studiekamer heb je een speciaal soort verlichting nodig zodat je je optimaal kunt lezen, werken en studeren. Het is erg belangrijk om je bureau goed te verlichten, dit kun je bijvoorbeeld doen met tafellampen en bureaulampen. Combineer taakverlichting altijd zoveel mogelijk met algemeen licht. Algemeen licht zorgt voor een gelijkmatige spreiding van het licht in de ruimte, waardoor je niet in je eigen schaduw zit te werken.

    Kinderkamer
Kinderkamer_PartsNL Lampengids.jpgEen van de leukste kamers om in te richten moet wel de baby- of kinderkamer zijn. Kinderen en lampen, het blijft dan ook een magische combinatie. Baby’s vinden het vaak prachtig om naar al die lichtjes te kijken. Lampen bepalen voor een groot deel de sfeer in de kinderkamer. Je wilt natuurlijk dat de slaapkamer een vrolijke en veilige omgeving is, waar je kind zich fijn voelt en lekker kan spelen, lezen of huiswerk maken.

Met zachte, warme verlichting maak je de kamer van je kind een stuk aangenamer. Speel met licht door te kiezen voor unieke, fantasierijke en inspirerende ontwerpen in alle vormen, kleuren en maten. Kies bijvoorbeeld een mooie speelse hanglamp als echte eyecatcher midden in de kamer. Het is handig om in de babykamer te kiezen voor een lamp die je kunt dimmen, zodat je niet altijd het felle licht hoeft aan te doen als je ’s avonds laat nog even bij je kindje gaat kijken of uit bed gaat voor een nachtvoeding. Als je kindje al iets ouder is kun je een nachtlampje ophangen naast het bed. Dit is handig bij het voorlezen of als je kindje zelf nog even speelt in bed voordat hij/zij gaat slapen. Daarnaast zijn de meeste kleintjes toch een beetje bang in het donker, het nachtlampje biedt dan uitkomst om de ‘monsters’ te verdrijven. Als je kind naar school gaat, is een bureaulamp heel handig voor direct licht tijdens het huiswerk maken en computeren.

In onderstaand overzicht kun je zien hoeveel lumen je nodig hebt om een bepaalde ruimte te verlichten. De waarden in de tabel zijn indicatief. Het aantal ramen, de invalshoek van het licht, de grootte van de ruimte en de hoogte van het plafond hebben allemaal invloed op het vereiste aantal lumen. Het kan dus zo zijn dat bepaalde ruimtes in jouw huis meer of minder licht vereisen om de juiste lichtintensiteit te bereiken.

 PartsNL_Blog_Verlichtingplan_Tabel_Lumen-per-ruimte1.jpg

Volgende artikel: Kies de goede lichtkleur