Pelgrim HZF3267AF/02 PKV188BEI/P02 414614 Verlichting Adviescentrum

Filter 1 resultaten

In 4 stappen een compleet verlichtingsplan voor je woning

Laat je huis stralen! Voor je zomaar in het wilde weg allerlei lampen gaat aanschaffen is het belangrijk om goed na te denken over de verlichting in huis. Iedere ruimte in huis heeft zijn eigen functie en daar hoort ook passende verlichting bij. Je kunt dit het beste doen door van tevoren een lichtplan te maken, waarin je de verlichting per ruimte heel precies uitwerkt. Zo zie je in een oogopslag wat voor lampen je nodig hebt en voorkom je vervelende verlichtingsfouten. Een verlichtingsplan kun je heel gemakkelijk zelf maken.

    In 4 stappen een compleet verlichtingsplan voor je woning!
PartsNL_Blog-Verlichtingsplan1.jpg

Stap 1:
Maak een plattegrond van alle kamers in je woning. Teken eerst alle vaste elementen zoals meubels, ramen, deuren en open haard. Denk eraan om schilderijen of andere kunstobjecten op te nemen in de plattegrond. Geef daarnaast ook aan waar de stopcontacten en andere aansluitpunten zitten. Teken de plattegrond op schaal, zodat je een realistisch beeld krijgt van jouw woning.

Stap 2:
Koppel je dagelijkse activiteiten aan iedere ruimte in huis. Waar lees je graag een boek, waar kijk je televisie, waar ontvang je bezoek? Bedenk goed welke functie om welk soort licht vraagt. Natuurlijk kun je in een bepaalde ruimte meerdere activiteiten uitvoeren, dit betekent dus dat je hier meerdere typen verlichting nodig hebt. Noteer alle functies van iedere ruimte op de plattegrond. Als er in huis decoratieve elementen zijn die je extra in de spotlights wilt zetten, bijvoorbeeld een schilderij of plant, markeer deze dan in je plattegrond.

Stap 3:
Geef nu per ruimte aan welke verlichting er nodig is. Gebruik voor iedere soort verlichting een eigen symbool of kleur. Begin met de basisverlichting. Bij basisverlichting is het vooral belangrijk dat de hele ruimte goed wordt verlicht. Om ervoor te zorgen dat het licht zich zo goed mogelijk verspreidt kun je het beste kiezen voor een combinatie van direct licht, zoals inbouw- of opbouwspots, en indirect licht, zoals vloer- of wandlampen.

Plaats nu alle functionele verlichting oftewel werkverlichting in de ruimte. Dit is gericht licht, bijvoorbeeld boven de eettafel of het bureau en heeft een praktische functie. Het is handig om hier te kiezen voor lampen met een dimbare functie, zodat je de verlichting naar wens kunt instellen.

Vervolgens ga je verder met de accentverlichting. Deze verlichting is bedoeld om ergens de aandacht op te vestigen. Richt bijvoorbeeld een spotje op de boekenkast, een fotocollage of schilderij.

Tot slot voeg je in alle ruimtes sfeerverlichting toe. Decoratieve verlichting kun je eigenlijk overal toepassen, het is helemaal aan jou hoe sfeervol je het wilt maken. Bij dit type licht gaat het niet zozeer om het licht, maar meer om de uitstraling van de lamp.

Stap 4:
Je weet inmiddels wat voor soort lamp je nodig hebt en hebt deze een plek gegeven in je plattegrond. De basis van je lichtplan is klaar. Je kunt nu gericht op zoek naar mooie lampen om van jouw huis een warm en sfeervol thuis te maken. Licht aan!

Download het PartsNL-template voor het maken van je eigen lichtplan.

Volgende artikel: Top 5 veelgemaakte verlichtingsfouten