Smalvic K702R/60F RAL 9010 T51000220 00 Verlichting Adviescentrum
Top 5 veelgemaakte verlichtingsfouten
Ondanks dat lampen echte sfeermakers zijn, vergeten veel mensen na te denken over de lampen in huis. De juiste lamp op de juiste plaats is het kroonjuweel van ieder interieur, maar een verkeerd gekozen lamp op een ongelukkige plek kan zorgen voor een kille en sfeerloze wooninrichting. Met dit artikel voorkom je in ieder geval de volgende vijf misstappen bij het kiezen van je verlichting.
Fout 1: Je hebt geen lichtplan gemaakt
Veel mensen kiezen een lamp vanwege zijn mooie uiterlijk en denken verder niet na over het soort licht dat ze nodig hebben. Natuurlijk is een opvallende kroonluchter of designlamp boven de eettafel erg mooi, maar of je dan nog kunt zien wat er op je bord ligt is de vraag. We kennen vier verschillende soorten verlichting: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Iedere activiteit in huis vraagt om een ander soort verlichting. Het is daarom erg belangrijk om goed na te denken over welke functies je uitvoert in een bepaalde ruimte en wat voor verlichting je daarbij nodig hebt. Vaak houden mensen geen rekening met deze functies en wordt er alleen basisverlichting toegepast, waardoor de ruimte onder- of juist overbelicht is. Door van tevoren een lichtplan te maken krijg je een goed overzicht van welk soort licht je op elke plek nodig hebt, zodat je ook daadwerkelijk licht kunt plaatsen daar waar je licht nodig hebt.
Fout 2: De verkeerde lichtkleur
Ook wit licht heb je in verschillende gradaties, en niet iedere lichtkleur is even geschikt voor in de woonkamer of keuken. De kleurtemperatuur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin. De helderheid en warmte van het licht verschilt per type ledlamp. Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe warmer de kleur. Een hogere temperatuur levert dus koeler (blauwachtig wit) licht op. Bij het kiezen van geschikte verlichting in huis is het goed om dit in het achterhoofd te houden. Zo is koel wit licht van 3000 – 5000 Kelvin ideaal voor functionele ruimtes, zoals studiekamer of kantoor, terwijl warmgele verlichting van ± 2700 Kelvin juist zorgt voor een gezellige sfeer in de woonkamer.
Fout 3: Je hebt een verkeerd(e) armatuur gekocht voor je lamp
Soms zie je een mooie lamp in een winkel en weet je zeker dat deze fantastisch zal staan in de woonkamer. Voor je het weet heb je afgerekend en sta je tevreden buiten met je nieuwste aanwinst. Dergelijke impulsaankopen leveren vaak niet de beste verlichting op. Sterker nog, door een verkeerde lichtinrichting kan je kamer er zelfs kleurloos uit gaan zien en een gevoel van onbehagen geven. Twee van de meest voorkomende fouten die mensen maken is dat ze vorm en stijl boven functionaliteit verkiezen en geen rekening houden met de grootte van de armatuur ten opzichte van de grootte van de ruimte. Hoeveel licht heeft je ruimte nodig? Bij een kleine eetkamer kan een hanglamp voldoende zijn om de hele kamer te verlichten, terwijl een grotere ruimte meerdere armaturen nodig heeft om de kamer diepte en structuur te geven. Houd altijd het lichtplan van je woning in je achterhoofd en koop alleen armaturen die daadwerkelijk goed in je woning passen en de functie van de ruimte ondersteunen. Het vinden van de perfecte armaturen kan een tijdrovend proces zijn, maar bespaart je de nodige frustratie achteraf.
Fout 4: Het ontbreken van dimmers
Veel huizenbezitters installeren lampen zonder dimmers, terwijl dimmers juist perfecte sfeermakers zijn. Met een dimmer kun je op ieder moment spelen met het licht en zo de perfecte setting creëren. Zeker wanneer een ruimte meerdere functies heeft zoals koken, maar ook gezellig eten of samen knutselen is het erg handig als je kunt spelen met de lichtintensiteit. Daarnaast kan het ook erg fijn zijn om het felle licht te kunnen dimmen, bijvoorbeeld wanneer je een boek leest in een hoek van de bank of lekker tv aan het kijken bent. Een dimmer is kortom onmisbaar in ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
Fout 5: Je hebt de lampen op de verkeerde plek gehangen
Je kunt nog zo’n mooie lamp hebben uitgezocht, wanneer het lichtarmatuur niet op de juiste plek hangt wordt het niet gezellig in huis. Felle spotjes zijn niet noodzakelijk in de hele keuken, maar eigenlijk alleen boven het werkblad waar je het eten aan het klaarmaken bent. Verkeerd geplaatst kil licht in de badkamer haalt alle ontspanning uit je rustmoment. Het is daarom aan te raden om, voordat je op pad gaat, eerst een en ander uit te testen met lampen die je al in huis hebt. Probeer verschillende lichtbronnen uit op verschillende plekken en welke uitwerking het licht heeft op de kamer. Je hebt dan een beter idee van grootte en stijl, en kunt beter inschatten op welke plek je lampen wilt hebben en hoeveel licht ze moeten geven.
Volgende artikel: Besparen op energie: wat led je?