Hisense RD-27DR4SGA/CPA1-002/BSBJC00004133 RF4141PS4 VB0205Z0250J Vriezer onderdelen Adviescentrum

Filter 12 resultaten

Het koelkast alarm gaat af: wat is er aan de hand?

Sommige koelkasten zijn voorzien van één of meerdere alarmsystemen. Je hoort dan bijvoorbeeld een piepend geluid in bepaalde omstandigheden. Als je de handleiding van je koelkast niet van A tot Z kent of gelezen hebt, kan het lastig zijn om te achterhalen waar het geluid precies vandaan komt, maar zelfs bij een defect is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak van het alarm te ontdekken (of te verhelpen). Met onderstaande informatie kun je zelf aan de slag. 

Als het koelkast alarm piept of zelfs maar blijft afgaan, kan dat behoorlijk voor paniek zorgen. Zeker als je het geluid niet kent of niet direct weet waar het vandaan komt. In welke gevallen kan het alarm van je koelkast afgaan? Dat vertellen we je graag!

Koelkast open deur alarm

Veel van de moderne koelkasten, bijvoorbeeld van merken als Samsung, LG en Whirlpool, zijn voorzien van een alarm dat afgaat als je de deur te lang open laat staan. Dit is een handige functie die jou helpt voorkomen dat de temperatuur in de koelkast (en uiteindelijk ook je energierekening) te hoog wordt. Meestal houdt dit alarm op zodra je de deur goed dichtdoet. 

Koelkast piept na stroomstoring

Als er net een stroomstoring is geweest, voor langere of kortere tijd, kan je koelkast gaan piepen wanneer alles weer in werking treedt. Dit kan een officieel stroomherstelalarm zijn, dat simpelweg waarschuwt dat er een storing is geweest en dat je de temperatuur in het apparaat moet controleren. Het kan ook zijn dat je apparaat reageert op instellingen die veranderd zijn na de stroomstoring. 

Tijdens een langere stroomstoring zal de temperatuur in de koelkast hoger worden omdat het apparaat niet heeft kunnen koelen. Wanneer de storing voorbij is, kan het apparaat met behulp van een alarm laten weten dat de temperatuur te hoog is en gecheckt moet worden. 

Koelkast temperatuur te hoog

Als het alarm van je koelkast afgaat, kan dat betekenen dat de temperatuur in het apparaat te hoog is. Je moet dan de koelkast temperatuur controleren om te zien of de waarden kloppen, maar het is ook van belang dat je andere zaken checkt. Laat de deur bijvoorbeeld niet te lang open staan en controleer of de deurrubbers misschien beschadigd of versleten zijn. Zorg ervoor dat er voldoende lucht kan circuleren rondom de koelkast. Als de koelkast luchtcirculatie niet in orde is, of als er sprake is van een vervuilde condensor van de koelkast, kan de warme lucht niet weg en kan dit gevolgen hebben voor de temperatuur. Daarom is het belangrijk om de koelkast temperatuur verdeling goed in de gaten te houden. Daarnaast kan de temperatuur beïnvloed worden als de koelkast te vol zit. 

Levert dit geen uitsluitsel op, dan is er mogelijk sprake van een technisch probleem. Denk aan een defecte temperatuursensor of een kapot koelmechanisme. Kom je er zelf niet uit, overweeg dan om een professionele monteur in te schakelen voor hulp en/of advies. 

Koelkast alarm uitzetten?

Hoe je het koelkast alarm weer uitzet, hangt af van het merk en model koelkast dat je hebt. Het is dus het beste om de handleiding van je koelkast na te kijken, voor specifieke instructies. Vervolgens maakt het natuurlijk nog uit wat voor soort alarm het was (temperatuur, open deur etc.), niet ieder type alarm wordt op dezelfde manier uitgeschakeld. In veel gevallen heeft de koelkast een speciale knop of schakelaar waarmee het alarm uitgezet kan worden. Heeft je koelkast een digitaal bedieningspaneel, dan kun je vaak naar de instellingen voor het alarm navigeren en het daar uitzetten. Ook dit is per model anders. Heb je te maken met een hardnekkig alarm, dan is het soms nodig om bijvoorbeeld de stroom kortstondig van de koelkast te halen of een fabrieksreset uit te voeren. Hoe je dit doet, staat eveneens in de producthandleiding omschreven.