AEG EDC 542E 60762634200 EDC 542E - 297400103 Wasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 2 resultaten

De eerste stappen naar energiezuinig wassen

Met de prijzen voor gas en stroom die door het dak gaan, hebben de meeste mensen geen andere optie dan in huis eens goed om zich heen te kijken en te bedenken: waar kan ik zoveel mogelijk energie besparen? Om uiteindelijk minder geld te betalen, maar zeker ook om de beste keuze te maken voor het milieu? Bij ieder huishoudelijk apparaat zijn er verschillende manieren om zo min mogelijk te verbruiken. In dit artikel geven we je bijvoorbeeld belangrijke tips om de wasmachine zuinig te gebruiken. 

Is eco-wassen goedkoper?

Op je wasmachine zit een zogenoemde eco-knop. De naam van deze knop verraadt natuurlijk al enigszins dat je met deze functie een zuinigere keuze maakt en dat kunnen wij alleen maar beamen. Met het eco-programma was je op een iets lagere temperatuur, waardoor het iets langer duurt voordat het wasgoed schoon is. Omdat het uiteindelijke stroomverbruik meer zit in de opwarming van het water dan in de lengte van het programma, is eco-wassen uiteindelijk goedkoper. Het Nibud geeft aan dat wassen in de eco-stand zo’n 30 procent zuiniger is dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Zeker gebruikmaken van die eco-knop op je wasmachine dus!

Wasmachine temperatuur instellen: hoe kouder, hoe zuiniger

In het verlengde van voorgaande alinea zou je misschien zeggen dat je dan het beste op de laagste temperatuur kunt wassen. Voor de zuinigheid is dit natuurlijk waar, maar kan dit ook met alle materialen? Wij leggen het graag aan je uit. De wasmachines (en wasmiddelen) van tegenwoordig presteren veel beter bij lagere temperaturen dan dat ze vroeger deden. Je kunt dus zonder twijfel kiezen voor wassen op 30 graden, omdat je dan de meest zuinige keuze maakt en toch je kleding schoon uit de machine haalt. 

Hier zit echter wel een belangrijke kanttekening aan: schoon is niet altijd schoon. Dat wil zeggen: er zitten misschien geen zichtbare vlekken in je wasgoed, maar heb je dan wel de nodige bacteriën kunnen verwijderen?  Handdoeken, ondergoed, beddengoed en (katoenen) vaatdoekjes bevatten nogal wat bacteriën en die roei je helaas niet uit met een wasje van 30 graden. Kortom, het is verstandig om zoveel mogelijk kouder te wassen, maar niet in 100 procent van de gevallen aan te raden. 

Wassen met volle trommel

Door de trommel zorgvuldig en (indien mogelijk) zo goed mogelijk te vullen, ben je onder de streep goedkoper uit. Je hoeft de wasmachine tenslotte minder vaak aan te zetten. Bij een katoenwas geldt dat je de trommel helemaal mag vullen, zodat er meer wrijving ontstaat en de was lekker schoon uit de machine komt. In sommige andere gevallen, zoals bij wol of synthetisch materiaal, geldt eigenlijk dat het beter is om de trommel voor de helft gevuld te laten. 

Sommige wasmachines zijn voorzien van een beladingssensor. Die zorgt ervoor dat het water- en energieverbruik wordt aangepast op de hoeveelheid was die in de machine zit, om te voorkomen dat je langer wast dan nodig. Ook kleine wasjes kun je draaien met een beladingssensor, bijvoorbeeld als je nog niet voldoende was hebt om de trommel te vullen, maar als je wel specifiek wasgoed al sneller weer nodig hebt. 

Is wassen eigenlijk wel nodig?

Een andere oplossing, waar veel mensen misschien niet eens aan denken, is helemaal niet wassen. Soms is het namelijk helemaal niet nodig om een kledingstuk een heel wasprogramma te laten doorlopen, maar zijn er ook andere manieren om het betreffende item schoon en fris te krijgen. Bovendien slijt je kleding veel sneller als je het na één of twee draagbeurten steeds wast. Een klein vlekje kun je natuurlijk altijd even met de hand wassen. Ruikt de kleding minder fris, dan kun je het bijvoorbeeld een paar uur buiten hangen, of het laten stomen in de badkamer als je zelf onder de douche staat. Spijkerbroeken kun je zelfs 24 uur in de vriezer leggen, waardoor de bacteriën worden gedood en de broek weer lekker fris ruikt. Het beste is om je kleding alleen te wassen als het erg vies is, of als er een sterke (transpiratie)geur aan zit. 

Op de kleintjes letten: is wassen in het weekend goedkoper?

Met de genoemde tips wordt het makkelijker om energiezuinig te wassen, wat je uiteindelijk ook zult merken aan je bankrekening. Natuurlijk zijn er ook andere zaken om op te letten als je minder geld kwijt wil zijn aan de rekening voor gas en stroom. Heb je een elektriciteitsmeter met twee telwerken, dan kun je bij je leverancier gebruikmaken van het zogenoemde dubbeltarief. Die maakt onderscheid in de registratie tussen normale uren en daluren (weekend, en doordeweeks vaak van ongeveer 23:00 uur tot 07:00 uur). Tijdens die daluren betaal je dan een ander (lager) tarief dan in de normale uren. Je kunt hier je voordeel mee doen door je verbruik steeds meer naar de avonden en weekenden te verplaatsen.

Let op: dit loont eigenlijk alleen als jouw verbruik in de daluren méér dan 50 procent van je totale stroomverbruik is. Dat komt omdat het enkeltarief (wat je betaalt als je geen dubbele meter hebt) lager ligt dan het tarief dat je bij een dubbele meter in de ‘normaaluren’ betaalt. 

Gebruik je de wasmachine vooral overdag? Overweeg dan ook de huur of aanschaf van zonnepanelen, die jouw rekening fors kunnen verlagen.