Beko 2313 CE 7113981100 KIB B1 T0 FEL 800 TS Wasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 13 resultaten

Hoe plaats ik mijn wasmachine?

Als je net een nieuwe wasmachine hebt aangeschaft, is het niet een kwestie van neerzetten, stekker erin en starten. Je moet rekening houden met een aantal zaken en van tevoren de nodige dingen checken voordat je het apparaat goed en veilig kunt gebruiken. Hoe installeer ik een wasmachine? Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij, zodat je straks lang kunt genieten van je perfect geïnstalleerde wasmachine.

Kies de juiste plek voor je wasmachine

Misschien heb je niet zoveel keuze als het gaat om de plaats waar je je wasmachine neerzet, maar het is altijd verstandig om het één en ander in overweging te nemen bij het bepalen van de plek. Je wil harde geluiden en trillingen zoveel mogelijk voorkomen, dus is het verstandig om een stevige ondergrond te kiezen. Bij een houten vloer is het slim om je wasmachine in een hoek neer te zetten voor zoveel mogelijk stevigheid. Natuurlijk heb je niet alleen stroomvoorziening nodig in de buurt van je wasautomaat, maar ook een watertoevoer en -afvoer. De slangen moeten voldoende ruimte krijgen maar ook niet te ver van de kraan/afvoer zitten. 

Verwijder de transportbouten

Voordat je aan de slag gaat met je wasmachine installeren, moet je eerst de transportbouten verwijderen die er door de fabrikant in zijn geplaatst. Deze bouten zorgen ervoor dat de trommel stabiel blijft zitten terwijl de wasmachine wordt vervoerd. Als je de bouten laat zitten, kan dit tot ernstige problemen leiden en kan de machine zelfs kapotgaan. Pak de gebruiksaanwijzing van je wasmachine erbij om precies te zien waar de transportbouten zitten en hoe ze bevestigd zijn, en bewaar de bouten achteraf voor als je ze later nog een keer nodig hebt. 

Sluit je wasmachine aan op de kraan en de afvoer

Als de transportbouten verwijderd zijn, volgt de aansluiting op de waterkraan en de afvoer. Allereerst regel je de watertoevoer. De toevoerslang sluit je aan tussen de wasmachine waterkraan en de speciale aansluiting op het apparaat, die meestal op de achterkant rechtsboven in de hoek zit. Draai aan beide kanten goed aan en controleer of er geen lek zit door de watertoevoer te openen. 

De afvoerslang zit meestal al bevestigd aan je wasmachine, waardoor je deze eigenlijk alleen maar in de afvoerbuis hoeft te plaatsen. De slang moet minimaal tien centimeter en maximaal twintig centimeter in de afvoerbuis hangen. Is dat stuk langer of korter, dan bestaat het risico op lekkage. 

Heb je ook een wasdroger staan en wil je de apparaten op dezelfde afvoer aansluiten, dan kun je hier een zogenoemd Y-stuk voor gebruiken. Het Y-stuk heeft twee openingen voor de afvoerslangen: een brede waar de slang van de wasmachine op gaat, en een smalle waar je de condensafvoerslang van de droger op monteert. 

Wanneer je met de montage van de wasmachine watertoevoer en afvoer bezig gaat, is het ook goed om te kijken naar extra waterbeveiliging. Heeft je wasmachine dit nog niet, dan kun je namelijk een losse waterstop (ook wel waterslot) kopen die de watertoevoer blokkeert als er (bijvoorbeeld door een lekkage) te veel water binnenstroomt, of als de wasmachine kapot is.

Wasmachine installatie: de stroomvoorziening

Als je je wasmachine aansluit, moet je er vooral op letten dat je een geaard stopcontact kiest. Zo’n stopcontact herken je aan de pinnetjes aan de (twee) kleine metalen pinnen boven en onder de twee gaten. Moet de wasmachine in de badkamer komen, denk dan ook aan een trekschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat het apparaat veilig kan worden aangesloten in een ruimte waar veel vocht en damp aanwezig (kunnen) zijn. Hiermee voorkom je kortsluiting. 

Stabiele ondergrond voor wasmachine creëren

Voordat je de wasmachine kunt gebruiken, moet je nagaan of het apparaat stevig en waterpas op de grond staat. Als dit niet zo is, kan de machine namelijk gaan ‘wandelen’, bijvoorbeeld tijdens het centrifugeren. Ook hoor je dan veel lawaai en ontstaan er trillingen die ook slecht kunnen zijn voor andere onderdelen. Hoe zet je een wasmachine waterpas? Zet de wasmachine op de plek waar je deze definitief wil hebben en leg je waterpas op het apparaat. Merk je dat het nog niet helemaal in orde is? Dan kun je de pootjes verstellen met een steeksleutel. In het geval van een Samsung wasmachine, moet je het apparaat eerst kalibreren voor gebruik (zie de handleiding van je apparaat). 

Als je bovenstaande stappen allemaal hebt uitgevoerd, ben je bijna klaar. Voordat je je wasmachine gebruikt met wasgoed erin, draai je eerst een wasprogramma van 40 of 60 graden met een lege trommel. Je hoeft hier geen wasmiddel bij te gebruiken. Daarna is je apparaat klaar voor het echte werk!