Bosch WAN28151GB/42 Wasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 48 resultaten

Hoe werkt een wasmachine?

Waarschijnlijk denk je pas na over hoe een wasmachine écht werkt op het moment dat er een keer iets kapotgaat. Je wordt dan tenslotte geconfronteerd met de vele processen die plaatsvinden tijdens het reinigen van je wasgoed, terwijl je daar normaal gesproken niet zo bij stilstaat. Ben je nieuwsgierig naar de wasmachine werking, dan zetten wij graag het hele proces eens voor jou uiteen. 

De reis van het water

Om je wasgoed schoon te krijgen, is er natuurlijk water nodig. Zodra je op de knop drukt, regelt de printplaat dat het deurslot in werking treedt. Hierdoor kun je de deur van de wasmachine niet openen als het apparaat met water gevuld is (of aan het vullen is). Het inlaatventiel gaat open, waardoor het water uit de kraan de machine in kan stromen. Speciale waterbeveiliging op de toevoerslang zorgt ervoor dat de toevoer van water stopt als er sprake is van lekkage. De slang voert het water naar de zeepbak en daarna stroomt het de trommel in. Omdat het water in de trommel steeds hoger komt te staan, ontstaat er een bepaalde luchtdruk die vervolgens een drukschakelaar in werking zet. Die schakelaar detecteert dan dat er voldoende water is en dat er niet méér bij hoeft. Het inlaatventiel wordt dan ook gesloten. 

Het wassen en spoelen

De trommel van de wasmachine draait rond met behulp van een aantal onderdelen. De motor drijft een snaar aan, die verbonden is met de as van de trommel. In de trommel wordt het wasgoed in contact gebracht met het water en het wasmiddel. Omdat het water verwarmd wordt, krijgt het echt goed de kans om vlekken te verwijderen. De trommel maakt diverse draaibewegingen, stopt dan en verandert van richting. Hierdoor komt je kleding optimaal in contact met het water en het wasmiddel. Bovendien ontstaat er lichte wrijving tussen de verschillende kledingstukken en ander textiel, wat ook bijdraagt aan de verwijdering van vlekken.  

Tijdens de wascyclus wordt er meerdere keren water afgepompt en weer aangevoerd om te spoelen. Het water wordt in beweging gebracht door de afvoerpomp, en vervolgens via een slang naar de afvoerbuis gewerkt. Als het vuile water weg is, wordt er weer schoon water ingenomen. Aan het eind van het programma wordt er uitvoerig gespoeld met koud water. Tijdens deze spoelbeurt wordt ook de eventuele wasverzachter toegevoegd. 

Centrifugeren

Je haalt je wasgoed natuurlijk nooit kletsnat uit de machine. De laatste stap in de wascyclus is het centrifugeren. Hierbij draait de wasmachine trommel heel snel rond, met zo’n 800-1400 toeren, om ervoor te zorgen dat het water uit de was wordt verwijderd. Het centrifugeren zorgt ervoor dat er behoorlijk wat krachten vrijkomen. Als de machine niet waterpas staat of als de trommel niet goed vast zit, kan dit niet alleen veel lawaai veroorzaken, maar kan het ook leiden tot defecte onderdelen. 

Als de machine klaar is, wordt het resterende water weggepompt en draait de trommel langzaam rond om de kleding ‘uit elkaar’ te halen. 

Werkt één van de wasmachine onderdelen niet naar behoren en is er een reparatie nodig om het apparaat weer te laten functioneren? Dan kun je bij PartsNL terecht voor onderdelen, accessoires en gereedschappen.