Crolls SUMATRA SUMATRA(00) Wasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 2 resultaten

De wasmachine maakt veel lawaai

Iedereen is bekend met de geluiden van een wasmachine, die soms best hard kunnen zijn. Met name als je een wat oudere wasmachine hebt of als je een intensief programma kiest, kan er af en toe een wat harder geluid te horen zijn. Merk je echter dat dit steeds erger wordt, en dat je bijna geneigd bent om je handen op je oren te houden? Dan klopt er iets niet, en moet je op onderzoek uit om de oorzaak op te sporen. Vraag je jezelf weleens af, waarom maakt mijn wasmachine veel lawaai met centrifugeren? Lees dan gauw verder.

Trommel wasmachine maakt veel lawaai

De wasmachine trommel maakt een flinke herrie tijdens het centrifugeren? Dan wordt dat al snel een enorme irritatie. Gelukkig is er in de meeste gevallen een oplossing te bedenken en kun je deze vaak ook zelf toepassen. 

De wasmachine is een krachtig apparaat, dat met name tijdens het centrifugeren behoorlijk wat trillingen moet opvangen. Als er iets niet klopt in dit proces, als er bijvoorbeeld een onderdeel niet op zijn plek zit of iets niet helemaal stabiel staat, kan dit direct voor problemen (en een heleboel geluid) zorgen. Je kunt aan de volgende oorzaken denken:

  • De wasmachine staat niet waterpas. Als het apparaat niet waterpas staat, staat de machine niet stabiel genoeg om alle trillingen op te kunnen vangen. Je hoort dan steeds meer lawaai en je krijgt het idee dat de wasmachine gaat ‘wandelen’.
  • Er kan een voorwerp zitten in de trommel van de wasmachine, dat je continu tegen de andere onderdelen hoort botsen.
  • De wasmachine zit te vol: als er te veel zware dingen in de trommel zitten, bonken die tegen de trommel en dat hoor je natuurlijk terug. Het kan ook zijn dat de wasmachine uit balans raakt omdat bijvoorbeeld het zware, natte beddengoed naar één kant valt.
  • Ook als er te weinig was in de wasmachine zit, kan dit lawaai tot gevolg hebben. Het aanwezige wasgoed wordt dan met een flinke kracht tegen de zijkant van de trommel gesmeten. Het is dus belangrijk dat je de trommel goed vult en de was goed verdeelt.
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat er een onderdeel kapot is, en dat je dit moet vervangen om het lawaai weer op te laten houden. Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een piepend geluid is een probleem met de v-snaar, ook wel aandrijfriem genoemd. Meestal komt dit geluid tijdens het centrifugeren sterk naar voren. Als je de machine opent, zie je eigenlijk al snel of deze snaar versleten is of niet. Hij moet bovendien goed onder spanning staan, als je de snaar kunt bewegen moet je ‘m vervangen. Hoe je dat doet, kun je ook zien in ons adviescentrum.
  • Een andere oorzaak van een geluid dat je piepend of gierend zou kunnen noemen, is dat de lagers kapot/versleten zijn. In het begin is de geluidsoverlast nog nauwelijks aanwezig, maar naarmate je de wasmachine vaker gebruikt, zal dit steeds erger worden. Je kunt dit op een vrij eenvoudige manier testen, door de trommel met de hand te draaien wanneer de wasmachine uit is. Merk je dat het stroef gaat en voel je ‘hobbels’ tijdens het draaien, dan is het tijd om de lagers te vervangen. Extra tip: als er een lager defect is gaat het meestal om het lager aan de aandrijfzijde maar als je roest tegenkomt is verstandig beide lagers te vervangen en de simmering (lager afdichting) mee te vervangen, Meestal gaan de lagers defect doordat de simmering (lager afdichting) lekt, waardoor de lagers gaan roesten.
  • De wasmachine maakt een ratelend geluid: als de wasmachine ratelende geluiden maakt, kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een bh-beugel, spijker of ander object tussen de trommel en kuip. De beugel gaat door de kleine gaatjes van de trommel en blijft tussen het verwarmingselement klem zitten. Hierbij raakt dit voorwerp ook de trommel zelf, zodat er een ratelend geluid ontstaat. Om dit te controleren kun je met een zaklamp door de gaatjes onder in de trommel schijnen terwijl je de trommel heen en weer beweegt, zo kun je zien of er een iets klem zit in het verwarmingselement. Dit probleem is te voorkomen door het gebruik van een waszakje voor je tere en fijne wasgoed.

Andere oorzaken voor geluidsoverlast bij wasmachine

  • Naast bovengenoemde oorzaken kun je ook de volgende punten onderzoeken als het gaat om lawaai van de wasmachine.
  • Controleer de schokbrekers, deze kunnen kapot zijn. Het gaat dan met name om een bonkend geluid tijdens het centrifugeren.
  • Hoor je een tikkend geluid onderin de wasmachine, dan kan er iets in het filter zitten. Het filter uit het apparaat halen om het schoon te maken is heel eenvoudig, je vindt een video hierover in ons adviescentrum.
  • Een tikkend geluid afkomstig van de waterleiding kan duiden op lucht. Met een waterslagdemper zou je dit probleem kunnen oplossen. Heb je hier geen ervaring mee, dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.