Proline PTL 1155-E 858415510030 Wasdroger onderdelen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Brand in de droger voorkomen: hoe doe je dat?

Van alle huisbranden die ieder jaar ontstaan, veroorzaakt de wasdroger er tientallen. Daarmee staat de droger op plek nummer één van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van (droog) stof, dat in combinatie met hete lucht een groot risico vormt. Daarom wordt allereerst aangeraden om de droger nooit aan te laten als je van huis gaat of als je gaat slapen. Daarnaast is het belangrijk dat je op het gebied van onderhoud regelmatig bepaalde handelingen uitvoert. Zo krijgt stof geen kans om ergere problemen te veroorzaken.

Wat kun je doen vóór gebruik?

Er zijn verschillende dingen die je, nog voordat de droger aan is, al kunt doen om de kans op brandgevaar te verkleinen of de gevolgen te beperken. Zo is het bijvoorbeeld heel verstandig om een rookmelder te plaatsen in de ruimte waar ook de wasdroger staat. De droger moet verder vrij staan, zodat de aanwezige warmte goed weg kan. Zorg ervoor dat je de roosters voor luchtaan- of afvoer NOOIT bedekt, en laat de luchtafvoerslang vrij liggen. Leg droge was niet op je droger: mocht er brand ontstaan, dan verspreiden de vlammen zich razendsnel over alles wat in de buurt ligt. Sluit daarnaast de droger aan op een geaard wandstopcontact, en probeer geen stekkerdoos of haspel te gebruiken. 

Droger en brandgevaar: zo was en droog je op de juiste manier

Het risico op brandgevaar beperken kun je eigenlijk al doen tijdens het wassen. Zorg ervoor dat er niets meer in de zakken van je wasgoed zit, en gebruik bij voorkeur geen wasverzachter als je de was daarna in de droger doet. Dit kan de wasdroger namelijk vervuilen. Gebruik je wél een wasverzachter, hou je dan aan de voorschriften van de fabrikant. 
 
Verder is het ook beter om kledingstukken of accessoires die gemaakt zijn van bepaalde materialen of in aanraking zijn gekomen met specifieke stoffen, niet in de droger te doen. Dit geldt voor:

  • producten die met industriële chemicaliën (zoals bij de stomerij) zijn gereinigd
  • producten waar (schuim)rubber in zit
  • producten met vullingen die eruit kunnen vallen
  • producten die in aanraking zijn geweest met bijvoorbeeld was, verf of oplosmiddelen (denk aan haarproducten, wasbenzine of nagellakremover)

Houd de wasdroger schoon om brandgevaar te beperken

In veel machines ontstaat in de loop van de tijd inwendige vervuiling door stof, ondanks de filters. Onder bepaalde condities kan stof ‘spontaan’ gaan branden bij een temperatuur van 400ºC. Normaal gesproken zal die temperatuur niet gehaald worden, maar bijvoorbeeld bij een defect in één van de ontstekingsbronnen (motor, elektronica of verwarmingselement) kan er gemakkelijk brand ontstaan.

Eén van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen, is de wasdroger zo goed mogelijk schoonhouden. De schoonmaakroutine begint bij het filter: deze maak je eigenlijk na iedere droogbeurt even schoon. Je haalt daarbij alle pluisjes weg en indien nodig kun je het filter even afspoelen onder de kraan. Laat het goed drogen en plaats het dan weer terug in de droger. Gebruik de droger nooit zonder filter, of met een beschadigd filter! Pluis dat eenmaal in de machine terecht is gekomen, kan ernstige schade aanrichten. Brand wordt meestal veroorzaakt door stofophopingen rond het verwarminselement. Je kunt zelf eens in de 2 à 3 jaar het bovenblad en de achterkant losschroeven en de pluizen met de stofzuiger verwijderen. 

Heb je een condensdroger of warmtepompdroger, maak dan ook de condensor en de condensorruimte periodiek schoon. Bij condensdrogers is het bovendien nodig om de warmtewisselaar regelmatig goed schoon te spoelen. 

Bij luchtafvoerdrogers is het van belang dat je de afvoerslang reinigt en in de gaten houdt of er geen blokkades zijn.

Droger ruikt naar brand

Ruik je een brandlucht in of rondom de wasdroger, dan kan er een probleem zijn met oververhitting. Dit is meestal het gevolg van verstopte luchtkanalen. De luchtstroom is dan verminderd, waardoor de temperatuur veel te hoog wordt. Stofdeeltjes die op het warmte-element terechtkomen, kunnen gaan schroeien en voor levensgevaarlijke situaties zorgen. 

Een andere oorzaak van een brandlucht is een kapotte aandrijfriem, waardoor er helemaal geen verkoelende luchtstroom kan plaatsvinden. Hierdoor wordt het verwarmingselement veel te heet. Is het nodig om een nieuwe aandrijfriem te plaatsen, dan raden we aan om hier professionele hulp bij in te schakelen. 

De droger vliegt in brand: wat moet je doen?

Natuurlijk hopen we allemaal dat het nooit gebeurt, maar het is beter om van tevoren goed te weten wat je moet doen als er brand ontstaat bij je droger. Naast het bellen van de brandweer is het verstandig om de deur van het apparaat dicht te houden en om een brandblusser te gebruiken om de brand te lijf te gaan. Zodra het vuur is geblust, haal je de stekker uit de droger. Probeer deze echter niet los te koppelen als je het vermoeden hebt dat de verbindingen verbroken zijn.

Met behulp van bovenstaande informatie zou je veel van de risico’s in je woning moeten kunnen beperken, door de droger goed te onderhouden en op de juiste manier te gebruiken.