Zanussi-electrolux TD4110 916092060 01 Wasdroger onderdelen Adviescentrum

Filter 16 resultaten

Problemen met programmaverloop en wasgoed bij de droger

Ben jij een groot fan van je wasdroger, omdat je handdoeken er zo lekker zacht uit komen of omdat je met behulp van dit apparaat altijd zeker weet dat je werkkleding op tijd droog is? Dat snappen wij helemaal! Des te vervelender is het als je ineens merkt dat je wasdroger zijn werk niet meer zo goed doet. Misschien duurt het te lang, raakt het wasgoed beschadigd in de droger of komt het eruit met vlekken. Voor de meeste problemen met de wasdroger is er een passende oplossing. Soms is dat een schoonmaakbeurt, soms is het nodig om een defect onderdeel te vervangen. Lees hieronder meer over de verschillende problemen die je kunt hebben met de droger, en een aantal mogelijke oplossingen. 

De was droogt langzaam

Duurt het droogprogramma voor je gevoel wel érg lang, veel langer dan je verwacht had of gewend was? Dan zijn er een aantal punten en onderdelen die je kunt nalopen om te kijken waar het probleem vandaan komt. Begin bij het checken van de lading wasgoed: heb je de trommel misschien te vol gedaan? Als er te veel wasgoed in de droogtrommel zit, vindt er te weinig luchtverplaatsing plaats in de trommel en duurt het langer voor de was droog is. 

Een andere belangrijke factor in de droogtijd is vervuiling. Hoe voller het pluizenfilter, hoe meer invloed dit heeft op de werking van je droger en de lengte van de droogtijd. Bij een warmtepomp- en condensdroger zit er ook een extra filter achter de beschermingsplaat. Het schoonmaken van filters is een relatief simpele klus, waar je op de lange termijn veel aan hebt!

De luchtafvoer van je wasdroger moet in orde zijn om de droogtijd optimaal te houden. Als er een obstakel of een vervuiling in de afvoer zit, kan er niet goed gedroogd worden en duurt het langer voordat je wasgoed de juiste droogte heeft bereikt. Zorg er daarom dat de afvoer vrij en schoon blijft.

Als het verwarmingselement gedeeltelijk doorgebrand is verwarmt het nog steeds, maar op een te lage temperatuur. Daardoor kan het wel drie tot vier keer langer duren voordat je was droog is. In dat geval is het nodig om een nieuw verwarmingselement te plaatsen. In andere gevallen (dit komt relatief weinig voor), kan de thermostaat defect zijn waardoor de droger nauwelijks droogt. 

Zwarte vlekken op de was na de droger?

Komt je was wel droog uit de machine, maar zitten er hardnekkige zwarte vlekken op? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende problemen zijn: 

  • Kapotte afdichtingsrand
  • Versleten cilinders (die de trommel ondersteunen). Als de trommel iets zakt door versleten cilinders, kan het wasgoed klem komen te zitten en kunnen er zwarte vlekken op ontstaan.
  • Slechte ventilatie. Als restjes van stof en pluisjes niet kunnen circuleren in de trommel, en zich ophopen tot een klont, neemt het warmteniveau toe en kan de kleding in de machine vervuild raken. Houd het ventilatiesysteem schoon en vrij van blokkades.
  • Een versleten ventilatorwiel. Als het blaaswiel versleten of beschadigd is, kan de lucht moeilijk door de machine stromen en kan het apparaat oververhit raken. Oververhitting kan zorgen voor lelijke vlekken in het wasgoed. Een nieuw wiel is dan de oplossing.
  • Storing van het verwarmingselement en/of de thermostaat. Als deze elementen niet (of niet naar behoren) functioneren, kan dit eveneens leiden tot oververhitting en vorming van vlekken. Je kunt met behulp van een multimeter nagaan of het verwarmingselement of de thermostaat echt kapot is. 

Het wasgoed komt beschadigd uit de droger

Komt je was enigszins kapot uit de droger, bijvoorbeeld verdraaid of met afdrukken erop? Dan kan dit te maken hebben met een kapot of ontbrekend onderdeel. Meestal gaat het wasgoed kapot doordat het vast komt te zitten. Dit is op verschillende plekken mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een flexibele afdekking zit achter de trommel in je droger. Als die kapot is of ontbreekt, dan kan de was in die ruimte terechtkomen en kapotgaan. Ook de geleidewielen (ook wel loopwielen) van de trommel kunnen het ‘klem komen te zitten van kleding’ veroorzaken als ze kapotgaan. 

Als de plastic of nylon geleiding rondom de voorkant van de trommel slijt, of de manchet, dan is de kans groot dat dit invloed heeft op hoe netjes de kleding uit de droger komt. Het is belangrijk om versleten of kapotte onderdelen zo snel mogelijk te vervangen, om verdere problemen te voorkomen.  

Droger blijft draaien/hangen

Het laatste dat je wil, is dat de droger te lang blijft hangen op een bepaald punt en de cyclus niet afmaakt. Als de wasdroger niet stopt, kan je kleding beschadigd raken omdat deze te warm wordt en te lang droogt. Bovendien wil je ook de extra tijd niet terugzien op de energierekening, toch? 

Een verstopte afvoer kan een mogelijke oorzaak zijn voor een droger die maar blijft draaien. Als die verstopt is, kan de droger de juiste temperatuur maar niet bereiken, waardoor de machine blijft verwarmen. Zelfs als de kleding allang droog is! Als je de afvoer goed schoonmaakt, kun je dit probleem verhelpen. 

Is het niet de afvoer? Dan heb je mogelijk te maken met een kapotte thermostaat. Deze bepaalt namelijk dat er verwarmd moet worden, tot de binnentemperatuur een specifieke waarde heeft bereikt. Als niet goed gedetecteerd kan worden dat de temperatuur al op de juiste hoogte is, of als de thermostaat het seintje niet kan doorgeven, blijft de wasdroger hangen op een bepaald punt. Het kan ook zijn dat de droger niet goed op temperatuur komt door een kapotte compressor, waardoor het apparaat eindeloos blijft draaien (vaak met nog maar één of twee minuten resttijd op het display). 

De droger droogt niet goed

Het programma is klaar, maar de was komt niet droog uit de machine. Wat doe je dan? Allereerst kun je eens nagaan of je het juiste programma gekozen hebt voor de wasgoed die je wilde drogen. Iedere stof heeft zo zijn eigen droogtijd. Synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld sneller droog dan katoen. Zorg er dus voor dat je een programma kiest dat bij de inhoud past. Ook is het belangrijk om de trommel niet te zwaar te beladen. Wat de maximale belading is, hangt af van jouw droger én van het gekozen programma. 

In de meeste wasdrogers zit een sensor, die de vochtigheidsgraad meet. Als deze vies is, kan je apparaat dus eigenlijk minder goed inschatten of de was al droog is of niet. Daarom is het belangrijk dat je de sensor schoon houdt. Waar de sensor zich bevindt, is per model anders. Raadpleeg daarom de handleiding van je wasdroger en maak de sensor maandelijks even goed schoon. 

Je zult wel denken, alwéér dat filter en die condensor? Het is nu eenmaal waar: een verstopt of verzadigd filter kan echt voor allerlei problemen met je droger zorgen. De lucht wordt geblokkeerd, waardoor niet alle was even goed bereikt wordt. Een vieze condensor zorgt ervoor dat het vocht minder goed opgenomen kan worden uit de warme lucht. 

Loopt er een afvoerslang van jouw droger naar de waterafvoer, maar is deze lek of verstopt? Zorg dan zo snel mogelijk voor een nieuwe slang (of voor een goede schoonmaakbeurt)!  Dit soort problemen zorgen er niet alleen voor dat je was niet goed droogt, het kan ook tot flinke lekkages leiden. 

Blijft je was nat, dan kan het ten slotte nog een gevolg zijn van een defect verwarmingselement of een kapotte thermostaat. De kans dat dit gebeurt is echter relatief klein, wat prettig is omdat het vervangen een grotere klus is (en meer kosten met zich meebrengt). Veel wasdrogers hebben een rode resetknop aan de achterkant, achter de klep. Deze druk je in om de thermostaat te resetten. Wordt je wasdroger daarna nog steeds niet goed warm, dan is het tijd om deze onderdelen te vervangen. Kijk wel of deze reparatie in verhouding staat met de waarde of leeftijd van je droger, dit is niet altijd het geval. 

Ben je met behulp van bovenstaande informatie tot de conclusie gekomen dat er een onderdeel vervangen moet worden om de wasdroger weer goed te kunnen gebruiken? Dan biedt het uitgebreide assortiment wasdroger onderdelen en accessoires van PartsNL natuurlijk uitkomst!