ASKO DW40.2/10 DBI653IB.BS.AU 732368 Wasmachine onderdelen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Waterslot wasmachine laat geen water door

Het waterslot van de wasmachine krijgt geen water of laat het niet door: wat kan er aan de hand zijn? Als je merkt dat het waterslot alle toevoer naar de wasmachine tegenhoudt terwijl dit niet de bedoeling is, kan het zijn dat de waterstop kapot is of vastzit. Deze waterstop wordt ook wel aquastop, overstromingsbeveiliging, overstroombeveiliging of waterblok genoemd. In eerste instantie kun je proberen om de waterstop te resetten. In sommige gevallen is dit voldoende om het onderdeel weer aan de praat te krijgen.  

Waterslot wasmachine krijgt geen water vanwege water op de bodemplaat

Als de waterstop van je wasmachine geen water doorlaat, kan dat zijn omdat deze is ingeschakeld vanwege water op de bodemplaat. Er is dan bijvoorbeeld lekkage ontstaan door een kapotte slang, een overdaad aan wasmiddel of een probleem met de afdichting. Wil je het water op de bodemplaat verwijderen (nadat je uiteraard ook de oorzaak van het probleem hebt opgespoord en verholpen)? Verwijder de stekker uit het stopcontact en kantel de wasmachine naar achteren om het overtollige water weg te laten lopen. Wanneer je dit gedaan hebt, moet je de machine in ieder geval een dag laten drogen voordat je checkt of het apparaat weer water pakt of niet. 

Reset de waterstop

Allereerst draai je de kraan van de toevoer dicht. Het is slim om een bak of een emmer onder de kraan te plaatsen, voor het overtollige water dat bij de volgende stap kan weglopen. Zorg ervoor dat de wasmachine uit is, en dat ook de stekker niet meer in het stopcontact zit. 

Vervolgens is het tijd om de toevoerslang los te draaien. Het kan zijn dat je te maken hebt met een ingebouwde waterstop, maar het kan ook om een los exemplaar gaan. Draai zowel de slang als de waterstop helemaal los, en houd het uiteinde van de slang boven de emmer om het laatste water weg te laten stromen. Vervolgens reset je een losse waterstop door op een gekleurd pinnetje te drukken, waarna het water er weer doorheen kan stromen. 

Heb je te maken met een ingebouwde waterstop, dan is het verstandig om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken. Hoe je deze reset, kan namelijk per exemplaar verschillen. 

Na het resetten zet je de stop en de toevoerslang weer op de kraan en draai je de kraan weer open. Laat de emmer er nog wel even onder staan en controleer goed of er geen sprake is van lekkage. Zodra er geen water meer komt, kun je de stekker weer in het stopcontact steken en is de wasmachine klaar voor gebruik. 

Nieuwe waterstop kopen bij PartsNL

Is resetten niet voldoende om het apparaat weer naar behoren te laten functioneren? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een geheel nieuwe waterstop. Kijk in onze webshop voor de benodigde wasmachine onderdelen. Ook als jouw wasmachine (of vaatwasser) momenteel geen waterstop heeft, is het mogelijk om een waterslot te plaatsen tussen de kraan en de slang. Bij PartsNL vind je onder andere een universele waterstop die je kunt instellen op het aantal liters dat doorgelaten mag worden. Als dit aantal liters bereikt wordt, dan wordt de watertoevoer door de aquastop geblokkeerd. De watertoevoer wordt tevens gestopt als er een scheur of breuk in de slang ontstaat. Ten slotte is het mogelijk om de hele toevoerslang te vervangen door een slang die voorzien is van een aquastop.