Thomson THL 612 A 7123981100 FRA B1 T3 THLCD 1200 TS Wasmachine onderdelen Adviescentrum
Hoe vol kan een wasmachine?
Als je een wasmachine gaat aanschaffen, let je op verschillende zaken. De machine moet tenslotte goed passen bij jouw behoeften. Heb je dagelijks heel veel wasgoed te verwerken, dan kies je een andere wasautomaat dan wanneer je moeite hebt om het apparaat vol te krijgen. Een belangrijk punt bij het uitzoeken van een wasmachine, is het vulgewicht. Dit wordt ook wel wasmachine capaciteit genoemd.
Als je voornamelijk grote ladingen met grote stukken was (denk aan beddengoed en strandlakens) verwerkt, is een vulgewicht van 9 kilo of meer ideaal voor jou. Gaat het om verschillende ladingen, dan zou 8 kilo prima zijn. Draai je vooral kleine wasjes, dan kun je prima uit de voeten met een vulgewicht van 7 kilo.
Hoe vol mag een wasmachine zijn?
Je bent misschien geneigd om de wasmachine naar zijn volle capaciteit te vullen, dat wil zeggen: vullen tot er geen ruimte meer over is. Dit wordt echter niet aangeraden: als er te weinig ruimte is voor je kleding om vrij te kunnen bewegen, zal het wasgoed ook minder schoon worden. Bovendien is een kleiner deel van het water beschikbaar als je de trommel te vol doet, waardoor het moeilijker wordt om het wasmiddel goed op te laten lossen. Vanuit fabrikanten wordt geadviseerd om bovenin een handbreedte vrij te houden bij het vullen. Dit betekent dat je de trommel in de meeste gevallen voor driekwart zal vullen.
Kan de wasmachine ook te leeg zijn?
Je denkt misschien ‘Oké, te veel is niet goed, dan doe ik expres maar wat minder in de trommel’. Dat kan natuurlijk, maar je moet hier wel mee uitkijken. Als je de trommel namelijk niet vol genoeg doet, kost het uiteindelijk meer stroom en wordt je wasgoed er niet schoner van. Je hoort dan vaak ook een hard, bonkend geluid tijdens het centrifugeren, omdat de belading niet in evenwicht is. Het voordeel is wel dat wasmachines uitgerust zijn met een beladingssensor, die het programma aanpast wanneer je de trommel niet goed gevuld krijgt. Zo wordt het onnodige verbruik van water en energie grotendeels tegengegaan.
Hoe weet of je je wasmachine te vol zit?
Eén van de eerste dingen die je opvalt als je de wasmachine te vol hebt gedaan, is dat het wasgoed simpelweg niet schoon genoeg uit de machine komt. De kledingstukken hebben niet voldoende ruimte gekregen om rond te kunnen bewegen, bovendien kon er niet genoeg water stromen waar wasmiddel in opgelost kon worden. Dit zorgt allemaal voor verminderde resultaten en uiteindelijk ook voor de nodige frustratie.
Wasmachine te vol: gevolgen
Naast het feit dat de was minder schoon wordt omdat het wasmiddel niet effectief kan circuleren in een te volle trommel, kunnen er ook nog andere, zelfs ergere gevolgen zijn. Als je de machine overbelaadt wordt de druk verhoogd, zeker tijdens het centrifugeren. Hierdoor kan je kleding beschadigd raken, maar kunnen ook de trommellagers of de glazen deur kapotgaan.
Nog even de belangrijkste tips voor je op een rij:
- Houd een handbreedte ruimte vrij bovenin de trommel (dit houdt in dat je de trommel voor ongeveer driekwart vult).
- Vul de trommel met items die verschillende groottes hebben, zodat ze beter worden verdeeld en er sprake is van een evenwichtige lading.
- Vouw de kleding helemaal uit voordat je het in de trommel doet.
- Let er bij het sluiten van de deur op dat het wasgoed niet bekneld kan raken in de deuropening.