Hotpoint-ariston AQD970F69FR 80785370000 78537 Wasmachine wisselstukken Adviescentrum

Filter 29 resultaten

Hoe werkt een was-droogcombinatie?

Wil je graag een wasmachine én een droger, maar heb je simpelweg de ruimte of het budget niet voor twee aparte apparaten? Dan kun je ook kiezen voor de zogenaamde was-droogcombinatie. Een was-droogcombinatie, wat is dat precies? Zoals de naam al doet vermoeden, combineert dit apparaat het wassen en het drogen. Je kunt het apparaat gebruiken voor een apart was- of droogprogramma, maar het is ook mogelijk om het non-stop programma te gebruiken: je was wordt dan eerst gewassen en direct daarna gedroogd. 

Was-droogcombinatie: hoe werkt het? 

Heb je een wasmachine en droger in één, dan werken sommige dingen iets anders dan de losse machines en drogers die je gewend bent. Een combi-apparaat heeft namelijk geen condensreservoir dat geleegd moet worden, omdat het condenswater door de waterslangen wordt afgevoerd. Ook zit er geen pluizenfilter in de deur, of filters voor de condens. Dit zorgt er onder andere voor dat de schoonmaakroutine iets anders verloopt. Bij een was-droogcombinatie moet je vooral de pomp en de zeef in de toevoerslang schoonmaken. 

In een gewone wasdroger kom je vaak tegen dat de condensor wordt gekoeld met buitenlucht, door een slang. Heb je een was-droogcombinatie, dan gebeurt het koelen in de meeste gevallen met water. Dit geldt echter niet voor machines van bijvoorbeeld Bosch en Siemens, daar wordt wél water gebruikt voor het koelen. 

De voor- en nadelen van een combinatie-apparaat

Overweeg je het kopen van een was-droogcombinatie, dan zijn er verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Je maakt zo’n keuze misschien uit financiële overwegingen, dan zou het zonde zijn als de aanschaf je op de langere termijn juist meer geld kost dan nodig. Wij zetten de plussen en minnen voor je op een rij.

De voordelen:

  • Je hebt minder ruimte nodig, omdat je twee apparaten in één gebruikt.
  • Bij het non-stop programma hoef je minder handelingen uit te voeren dan wanneer je je wasgoed apart zou willen wassen en drogen. 
  • Het condenswater wordt direct afgevoerd, er hoeft geen condensbak te worden geleegd.
  • Je bent minder tijd kwijt aan het schoonmaken: een was-droogcombinatie heeft geen pluizenfilters die je hoeft te reinigen

De nadelen:

  • Een was-droogcombinatie verbruikt water om te wassen én om de condensor mee te koelen of te reinigen, waar een gewone droger helemaal geen water verbruikt. Ook verbruiken de combinatie-apparaten meer energie, wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de combinaties geen waterpomp gebruiken.
  • Omdat de trommel van een was-droogcombinatie niet zo groot is als die van een gewone wasdroger, heeft het aanwezige wasgoed minder ruimte om te drogen. Hierdoor is de kans groter dat de was gekreukt uit de machine komt. 
  • Zowel het droogprogramma als het was-droogprogramma doen er langer over dan je gewend bent van de aparte apparaten. Waar je een wasdroger aanzet voor een programma van gemiddeld twee uur, duurt dat bij een combinatie-apparaat dubbel zo lang. Gebruik je een was-droogprogramma, dan duurt het gemiddeld zo’n zeven uur voordat je de was uit het apparaat kunt halen. 
  • De was-droogcombinatie heeft een lagere capaciteit voor het drogen dan voor het wassen. Dit kan nog een behoorlijke hoeveelheid wasgoed schelen. Het vulgewicht voor het drogen is namelijk de helft tot tweederde van het maximale vulgewicht dat je voor het wassen aanhoudt. Dit houdt dus in dat je bij een was-droogprogramma óf na het wassen een deel van de inhoud uit de trommel moet halen, óf dat je aanvankelijk al minder wasgoed in de trommel stopt. Uiteindelijk zorgt dit er niet alleen voor dat je wasgoed minder schoon wordt, het is ook niet zo gunstig voor het energieverbruik.

Onderdelen voor was-droogcombinatie kopen

Ben je momenteel al in het bezit van een was-droogcombinatie en wil je ondanks een defect nog niet op zoek naar een vervangend apparaat? Dan kun je bij PartsNL natuurlijk terecht voor nieuwe onderdelen! Voer het type- of modelnummer van je apparaat in op onze website en je krijgt direct een overzicht van alle onderdelen en accessoires die je kunt bestellen voor dit specifieke model.