Bosch DWB97FM50/01 Zuigkap onderdelen Adviescentrum

Filter 5 resultaten

Hoe vaak moet het koolstoffilter vervangen worden in de wasemkap?

Bij het gebruiken van een afzuigkap is het ideaal als je de aangezogen lucht naar buiten kunt afvoeren. Dit gebeurt dan met behulp van een speciale slang die naar buiten loopt. Dit is echter niet altijd mogelijk, soms lukt het gewoon niet om vanuit de keuken een afvoer naar buiten aan te leggen. In dat geval heb je een afzuigkap nodig die de aangezogen lucht filtert en vervolgens weer terugblaast in de ruimte: een recirculatie-afzuigkap. Je kunt een recirculatie-afzuigkap kopen, maar het is (vaak) ook mogelijk om een gewone wasemkap om te bouwen tot recirculatiemodel. 

Een recirculatie-afzuigkap filtert de lucht door middel van een koolstoffilter. Dit is een kunststof cassette met koolstofkorrels erin, die de handige eigenschap hebben om geurtjes op te nemen en vuil aan te trekken. Dit belangrijke filter zorgt er dus voor dat alle schadelijke stoffen worden opgenomen, en dat jij de luchtkwaliteit in je keuken optimaal houdt tijdens (en na) het koken. 

Zoals ook bij gewone afzuigkappen is het ontzettend belangrijk dat alle filters in goede staat zijn en goed kunnen functioneren. Verminderde ventilatie heeft namelijk direct invloed op de werking van je afzuigkap. Door je koolstoffilter én metalen filters in topconditie te houden, verleng je de levensduur van je afzuigkap aanzienlijk. 

Kun je een koolstoffilter schoonmaken?

Er zijn in principe twee soorten koolstoffilters: de ‘gewone’ en de zogenoemde longlife variant. Standaard koolstoffilters kun je eigenlijk zelf niet reinigen. Als deze filters hun beste tijd hebben gehad, dien je ze gelijk te vervangen. Je kunt deze filters los aanschaffen, maar ze bestaan ook vaak in een set van twee. Heb je een longlife koolstoffilter, dan is het een ander verhaal. Een longlife filter is duurder als je deze moet kopen, maar je doet er ook langer mee. Je kunt dit filter met de hand, maar ook in een (verder lege) vaatwasser schoonmaken. Na het programma klop je het filter voorzichtig uit, waarna je het kunt laten drogen in de oven (verwarmen tot 100 graden Celsius en vervolgens het filter dertig minuten in de oven laten liggen). Als het daarna weer afgekoeld is, kan het terug de afzuigkap in. 

Vervangen: hoe vaak doe je dat?

Afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je je dampkap gebruikt, raden we aan om het koolstoffilter eens in de drie tot zes maanden te vervangen. Soms zijn filters voorzien van een indicator, die aangeeft dat het tijd is om ze te vervangen. In andere gevallen geldt de bovengenoemde termijn, en kun je vaak ook al merken dat het koolstoffilter zijn beste tijd gehad heeft. De geurtjes blijven dan na het koken of bakken veel langer hangen. Wacht echter niet af tot dit gebeurt: het regelmatig vervangen van het koolstoffilter houdt de lucht in je keuken lekker fris en vrij van kookluchtjes.